Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας , το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ονόματα των επιτυχόντων σε κάθε τμήμα . Αυτές τις ημέρες η αγωνία των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους έχει κορυφωθεί, καθώς φέτος είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όσον αφορά στην εκτίμηση για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.
Μεγαλύτερη είναι η αγωνία γι’ αυτούς που βρίσκονται σε «βαθμολογικό μεταίχμιο» και η μοίρα τους κρίνεται για λίγα μόρια.
Τα στοιχεία των πανελλαδικών του 2019 δείχνουν ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις και ανατροπές, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά δεν υπάρχουν ΤΕΙ στο μηχανογραφικό δελτίο και επιπλέον οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επιλέξουν και κάποιο από τα 100 και πλέον νέα τμήματα. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το πώς αντιμετώπισαν τα νέα τμήματα οι υποψήφιοι. Αν δηλαδή τα… φοβήθηκαν ή όχι, με δεδομένο ότι για πολλά από αυτά δεν γνώριζαν ούτε το ακριβές περιεχόμενο σπουδών τους, τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.λ.π.
Για φέτος όλα τα στοιχεία οδηγούν, πάντως, στο συμπέρασμα ότι σε γενικές γραμμές θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ .
Φυσικά αυτό δεν θα ισχύσει για όλες τις σχολές, οι οποίες οδηγούν στην ασφάλεια του δημόσιου τομέα, όπως οι Στρατιωτικές, αφού η παρατεταμένη οικονομική κρίση τρομάζει τη νέα γενιά, η οποία αναζητά τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον της .
Μετά την ανακοίνωση των βάσεων, πάντως, θα αρχίσει ένας νέος μαραθώνιος για τους καινούργιους φοιτητές, καθώς θα πρέπει να επιδοθούν στον αγώνα για την ανεύρεση στέγης, ενώ οι υπόλοιποι, θα περιμένουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ώστε να πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, η οποία συνήθως είναι μία χρονοβόρα διαδικασία .