Σαν το ελληνικό καλοκαίρι δεν υπάρχει. Εκατοντάδες νησιά για να διαλέξεις, καταγάλανα νερά, παραμυθένιες αμμουδιές. Είμαστε σίγουροι πως κι εσύ περιμένεις κάθε χρόνο να έρθει η καλοκαιρινή άδεια για να μπορέσεις να απολαύσεις όλα αυτά που κάνουν το ελληνικό καλοκαίρι μαγικό. Τι γίνεται όμως, όταν δεν είσαι πια φοιτήτρια ή ανέμελη σινγκλ, και αντί να πας για διακοπές με τις φίλες σου και να διαλέγεις ποια μαγιό πρέπει να πάρεις μαζί σου, πρέπει να φτιάξεις βαλίτσες για όλη την οικογένεια και να διαλέξεις μπρατσάκια, σαμπρέλες και παιδικά αντηλιακά;

Είναι φυσικό να αγχωθείς επειδή το μικρό σου τρώει άμμο ή να πελαγώσεις όταν αρχίσει να κλαίει γιατί δεν θέλει να βάλει αντηλιακό. Έχει συμβεί σε όλες τις μαμάδες. Η Laura Fenton, δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού Parents και μητέρα ενός 3χρονου αγοριού, μοιράζεται μαζί σου όλα της τα κόλπα για να περάσετε μια ωραία οικογενειακή μέρα στη θάλασσα, με όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα.

1. Πήγαινε ή νωρίς ή αργά

Προτίμησε να ξυπνήσετε νωρίς και να πάτε στην παραλία για να τελειώσετε την εκδρομή σας με ένα ωραίο γεύμα σε κάποια παραθαλάσσια ταβέρνα ή πηγαίνετε για μπάνιο μετά τον μεσημεριανό ύπνο των παιδιών. Έχει σημασία να αποφύγετε να είστε στη θάλασσα το μεσημέρι, γιατί είναι πολύ δυνατός ο ήλιος.

2. Γίνε εδική στο αντηλιακό

Ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις SPF, τόσο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες, είναι να βάλεις μεγάλη ποσότητα στο σώμα, όσο είστε γυμνοί στο σπίτι και να περιμένεις να απορροφηθεί καλά πριν βγεις στον ήλιο.

3. Κάνε το κινητό σου σύμμαχο

Επειδή πρέπει να ανανεώνεις συχνά το αντηλιακό των παιδιών, μπορείς να βάζεις ξυπνητήρι στο κινητό, για να μην κινδυνέψεις να ξεχαστείς κάποια στιγμή.

4. Φτιάξε την δική σου όαση

Μπορεί στα νιάτα σου να άντεχες να είσαι χωρίς ομπρέλα κάτω από τον ήλιο, αλλά τώρα που έχεις παιδιά, πρέπει να χτίσεις ένα οχυρό που να τα προστατεύει από τον ήλιο. Μπορείς να συνδυάσεις μια ομπρέλα και μια τέντα για να είσαι σίγουρη ότι θα υπάρχει αρκετή σκιά για όλους, ειδικά όταν τα παιδιά σου θα θέλουν να παίξουν ή να φάνε.

5. Έχε μαζί σου μια ομπρέλα βροχής

Αν το παιδί σου αρνείται πεισματικά να σε αφήσει να του βάλεις αντηλιακό τότε μπορείς να έχεις μια κανονική ομπρέλα, από αυτές που κάνουν για την βροχή, και όταν το μικρό σου θα θέλει να παίξει στην άμμο, να την κρατάς από πάνω του. Δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.

6. Κάνε το αυτοκίνητό σου αποθήκη

Άσε μπουκάλια με κρύο νερό στο αμάξι σου, έτσι δεν θα χρειαστεί να αγοράζεις συνέχεια εμφιαλωμένο νερό.

7. Ξέχνα τις ξαπλώστρες

Δεν είναι ανάγκη να κουβαλάς μαζί σου ξαπλώστρες και καρέκλες, ειδικά όταν τα παιδιά σου είναι μικρά και δραστήρια. Οι πιθανότητες λένε πως δεν θα καθίσεις και πολύ, αφού μάλλον θα τρέχεις συνεχώς πίσω από τα παιδιά σου.

8. Καιρός να ανακαλύψεις τις τούρκικες πετσέτες ή αλλιώς peshtemal

Οι τούρκικες πετσέτες, είναι ελαφριές και πιάνουν πολύ λιγότερο χώρο στην τσάντα σου σε σχέση με τις συμβατικές πετσέτες θαλάσσης. Είναι όμως, αρκετές μαλακές για να δώσουν μια αίσθηση “αγκαλιάς” στα μικρά σου μετά τις βουτιές.

9. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου σφυράκι

Αυτό το μικρό αλλά θαυματουργό εργαλείο, θα σε βοηθήσει να καρφώσεις την ομπρέλα σου ή τα “ποδαράκια” της σκηνής σου και δεν θα φοβάσαι ότι θα στα πάρει ο αέρας.

10. Επένδυση σε μια τσάντα που να είναι ανθεκτική στην άμμο

Μια δικτυωτή τσάντα είναι ότι πρέπει για την θάλασσα. Η άμμος περνάει κατευθείαν από μέσα της και δεν την μεταφέρεις πίσω στο σπίτι.

11. Να είσαι έτοιμη για το γιο-γιο

Αν αυτό το καλοκαίρι σε πετύχει σε φάση που βγάζεις την πάνα του παιδιού σου, τότε θα ήταν φρόνιμο να πάρεις και ένα φορητό γιο-γιο μαζί σου, για να μην ανησυχείς για τα απρόοπτα. Αν πάλι επιλέξεις να του φορέσεις μια πάνα θαλάσσης, να πεις στο παιδί σου ότι του φοράς παντελόνι για την θάλασσα, επειδή η λέξη πάνα, ίσως σας πάει λίγο πίσω.

12. Όχι στα ψυγειάκια, ναι στις τσάντες

Αντί να κουβαλήσεις ένα μεγάλο ψυγειάκι θαλάσσης μαζί σου, προτίμησε να πάρεις μια τσάντα-ψυγείο. Είναι πολύ πιο εύκολο να την μεταφέρεις και η μαλακή της κατασκευή θα σου επιτρέψει να εκμεταλλευτείς κάθε της εκατοστό.

13. Έχε μαζί σου σνακ που να μην επηρεάζονται από την άμμο

Χυμοί και γιαούρτια είναι μια έξυπνη λύση για την παραλία, όπως και τα βατόμουρα και τα σταφύλια. Είναι πολύ καλύτερα από τα φρούτα που πρέπει να κοπούν γιατί να γεμίσουν άμμο, μπορείς απλά να τα ξεπλύνεις με νερό. Μια άλλη ιδέα είναι να πακετάρεις τα σνακ της οικογένειας σε ξεχωριστά σακουλάκια, έτσι ώστε αν ένα λερωθεί με άμμο, θα έχεις τα υπόλοιπα.

14. Να φέρνεις πολύ παραπάνω φαγητό απ’ όσο θα χρειαστείς

Όσο προσεκτική κι αν είσαι, είναι σίγουρο πως κάποια από τα σνακ θα γεμίσουν άμμο ή θα βραχούν με θαλασσινό νερό. Τα παιδιά όμως, τα πιάνει πείνα, ειδικά όταν είναι έξω από το σπίτι.

15. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

Τα παιδιά ξεχνάνε να πίνουν νερό και πρέπει να τους το υπενθυμίζεις. Αν τα παιδιά σου δεν θέλουν να πιουν νερό, μπορείς να τα “ξεγελάσεις” γεμίζοντας ένα μεγάλο μπουκάλι μισό με νερό και μισό με χυμό. Τα καρπούζια είναι άλλη μια πολύ καλή εναλλακτική όσο αφορά στην ενυδάτωση, αλλά και οι παιδικοί χυμοί.

16. Να είσαι επιλεκτική με τα παιχνίδια παραλίας

Δεν χρειάζεται να φέρνεις μαζί σου δεκάδες παιχνίδια. Ένας κουβάς και ένα φτιαράκι για κάθε παιδί, είναι αρκετά.

Πηγή