Στόχος μας είναι «η μετά κορωνοϊό εποχή να είναι μια εποχή υψηλής παραγωγικότητας και υψηλής ανταγωνιστικότητας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την εκταμίευση από το 2021 –στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου στην Ε.Ε.– των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου.

«Διττός στόχος είναι πρώτον να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και δεύτερον να θέσουμε τα θεμέλια για τη γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η μετά κορωνοϊό εποχή να είναι μια εποχή υψηλής παραγωγικότητας, υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής μεγέθυνσης», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και τα προγράμματα που υλοποιούνται για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, σημείωσε: «Μέχρι σήμερα που μιλάμε, η χώρα τα έχει καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, έχουμε καταφέρει, με τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε και που διαρκώς δημιουργούμε, να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζομένους και εργοδότες – κυρίως τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα». Οπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εισρεύσουν οι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Προς το παρόν οι δαπάνες έχουν γίνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και, μετά τον Αύγουστο, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα αρχίσουν να εισρέουν πόροι για το πρόγραμμα SURE με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Mετά τη συνάντησή του με τον Καράογλου, ακολούθησε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «μέσα στην κρίση στηρίξαμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και αναλάβαμε και στοχευμένες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε κλάδους και γεωγραφικές περιοχές που δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. Μεταξύ άλλων, επιλύσαμε το χρονίζον πρόβλημα της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ εργοδοτικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους και αναγνωρίζοντας την κεφαλαιώδη σημασία της δραστηριοποίησής τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα της χώρας».

Τεχνολογικό πάρκο

Ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Νίκο Ευθυμιάδη και ενημερώθηκαν για την πρόοδο του έργου. Οπως είπε, πρόκειται για μια εμβληματική επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να επενδύσει η χώρα στην έρευνα και στην καινοτομία. Επιβεβαιώνω ότι το έργο προχωράει με τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που είχαμε προβλέψει. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου στο κτηματολόγιο, έτσι ώστε πολύ σύντομα αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά – ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, για τα Βαλκάνια.

kathimerini.gr

Πηγή