Ενδεχομένως να έχεις ακούσει πως το κόκκινο κρασί, όπως κι ο καφές, λόγω του έντονου χρώματός τους, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για το σμάλτο και κατ’ επέκτασιν για το λευκό χρώμα των δοντιών σου. Ο αντίλογος έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, υποστηρίζοντας πως αν πλένεις τα δόντια σου τακτικά και δεν το παρακάνεις με την ποσότητα των παραπάνω- άρα καταναλώνεις με μέτρο-, τίποτα βλαβερό δε θα συμβεί. Ίσα ίσα. Ειδικότερα στην περίπτωση του κόκκινο κρασιού, μία νέα μελέτη έρχεται να σε παροτρύνει να γεμίζεις το ποτηράκι σου και να το πίνεις στην υγειά σου, κυριολεκτικά.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί (μάξιμουμ μία φορά την ημέρα) παρουσιάζει οφέλη για τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και για την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, τη Νο1 αιτία του οξειδωτικού στρες, το οποίο ευθύνεται για τη γήρανση, εσωτερικά και εξωτερικά, την εκδήλωση ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος και άρα την πρόκληση βλαβών στα κύτταρα. Μην ξεχνάς επίσης ότι είναι ένας καλός τρόπος να μειώσεις την LDL«κακή» χοληστερόλη, χάρη στη ρεσβεταρόλη που περιέχει. Αλλά τίποτα δε σταματάει εκεί. Γιατί κόντρα στην κοινή πεποίθηση που θέλει το κόκκινο κρασί να επιδρά αρνητικά στα δόντια, έστω και στην εμφάνισή τους, η αλήθεια που μας έρχεται από μελέτη επιστημόνων, είναι η ακριβώς αντίθετη. Το κόκκινο κρασί διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες που προστατεύουν από την περιοδοντίτιδα, την ουλίτιδα, αλλά και την τερηδόνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Γεωργίας και της Χημείας των Τροφών αναφέρει πως οι πολυφαινόλες, αυτές οι περίφημες έγχρωμες αντιοξειδωτικές ουσίες, σήμα κατατεθέν του κόκκινου κρασιού στο οποίο οφείλεται η ευεργετική του δράση- και συγκεκριμένα οι ουσίες p-κουμαρικό οξύ και καφεΐκό οξύ- εμφανίζουν δράση κατά των παθογόνων βακτηρίων που προκαλούν την περιοδοντική νόσο (η χρόνια φλεγμονή που προσβάλλει τα ούλα και το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια στη γνάθο). Μια ακόμα επισήμανση των επιστημόνων είναι πως το κόκκινο κρασί και η λήψη προβιοτικών είναι ένας συνδυασμός έξτρα προστατευτικός απέναντι στα βακτήρια που προκαλούν όλα αυτά τα γνωστά δεινά στα δόντια μας.

Ωστόσο η επισήμανση είναι απαραίτητη. Για να έχει ισχύ η ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού, πρέπει να τηρείς το μέτρο στην κατανάλωσή του και ιδανικά να το συνδυάζεις με φαγητό. Όχι και μεγάλη θυσία δηλαδή.

govastileto.gr

Πηγή