Με αφορμή το γεγονός ότι η Αθήνα είναι για το 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το site της ΕΡΤ book.ert.gr αναζητά όλες τις συνδέσεις του Βιβλίου με την ΕΡΤ στο πέρασμα της ιστορίας της και παρουσιάζει τις δράσεις που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής γιορτής για το Βιβλίο. Για το book.ert.gr, για την ευκαιρία που έδωσε η ΕΡΤ στον κόσμο να αγαπήσει το βιβλίο, αλλά και για τη φιλαναγνωσία γενικότερα, μιλήσαμε στο στούντιο της εκπομπής «Άλλη Διάσταση» με τον Κώστα Αρβανίτη (29/6/2018).

Το book.ert.gr θα παραμείνει ενεργό και συνεχώς θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται με άρθρα, συνεντεύξεις και ποικίλο οπτικοακουστικό υλικό ώς τον Απρίλιο του 2019, οπότε λήγει η θητεία της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.

Το Βιβλίο στην ΕΡΤ

Ψάξαμε στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ και παρουσιάζουμε στο book.ert.gr τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές καθώς και ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα τους το βιβλίο και τους συγγραφείς τους.

Από τις μακρινές μας δεκαετίες, αυτές του ‘50, του ‘60, του ‘70, ώς και σήμερα, η κλασική ελληνική λογοτεχνία αποτελούσε πάντα έμπνευση για τη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών στο δημόσιο ραδιόφωνο. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας αποφασίζει να εντάξει στο πρόγραμμά του θεματική για το βιβλίο. Εμπνευστής της ιδέας για μια σειρά εκπομπών λόγου με επιμορφωτική και ψυχαγωγική διάθεση υπήρξε ο επί σειρά ετών παραγωγός και συγγραφέας Ντίμης Αποστολόπουλος. Στόχος ήταν να έρθει το ελληνικό ακροατήριο σε επαφή με την παγκόσμια λογοτεχνία. Η θεματική «Βιβλίο» εγκαινιάζεται επισήμως τον Αύγουστο του 1951 από το Εθνικό Πρόγραμμα με την εκπομπή «Το ξένο βιβλίο» υπό την επιμέλεια του ίδιου του Ντίμη Αποστολόπουλου.

Από τότε ώς σήμερα, το ραδιόφωνο «ερωτεύτηκε» την ξένη και ελληνική λογοτεχνία, ενώ ολόκληρα βιβλία, θεατρικά και μη, μεταφέρθηκαν αυτούσια στα μικρόφωνα των ραδιοθαλάμων της ΕΡΤ, δια στόματος σπουδαίων ηθοποιών.

Αποτελώντας μόνιμη και αγαπημένη στήλη του ραδιοφωνικού προγράμματος, θα ήταν αδύνατον το «Βιβλίο» να μην υφίσταται ως θεματική ενότητα και στην Τηλεόραση της ΕΡΤ όπου η ακουστική επαφή που παρείχε το ραδιόφωνο οπτικοποιήθηκε και η επικοινωνία του θεατή με τη Λογοτεχνία έγινε αμεσότερη και πιο ζωντανή.

Χιλιάδες εκπομπές λόγου, σειρές-ντοκιμαντέρ βασισμένες σε έργα συγγραφέων, αφιερώματα και συνεντεύξεις παρουσιάστηκαν, και ώς σήμερα συνεχίζονται να μεταδίδονται από τη Δημόσια Τηλεόραση, ούσα πάντα πιστή και αφοσιωμένη στις Τέχνες και στον Πολιτισμό.

Εκτός από τις εκπομπές λόγου και τύπου ντοκιμαντέρ, η Δημόσια Τηλεόραση έβαλε το μεγάλο στοίχημα να αναλάβει μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές μυθοπλασίας όπου μετέφερε στη μικρή οθόνη την ατμόσφαιρα, το κλίμα και το συναίσθημα που κυριαρχούσαν στις σελίδες του εκάστοτε βιβλίου.

Οι τηλεοπτικές σειρές του ΕΙΡΤ, της ΕΡΤ, της ΥΕΝΕΔ και της ΕΤ1 αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις «έκλεισαν» τον κόσμο στα σπίτια του. Κάποιες σειρές, δυστυχώς, δεν διασώθηκαν στα χρόνια…

Στο book.ert.gr παρουσιάζουμε:

  • αποσπάσματα από αγαπημένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές με σενάριο βασισμένο στη λογοτεχνία,
  • αποσπάσματα από το Θέατρο της Δευτέρας (της πολύ σημαντικής εκπομπής της ελληνικής Τηλεόρασης που άφησε εποχή), καθώς και
  • αποσπάσματα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θεματική το βιβλίο.

Το Βιβλίο στην «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018»

Από τη Μαδρίτη, στην Αλεξάνδρεια, λίγα χρόνια αργότερα στο Άμστερνταμ, στο Μπουένος Άιρες και στη Μπανγκόκ, πέρσι στο Κονακρί… για να φτάσει πλέον στη δική μας Αθήνα. Ο θεσμός «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» φιλοξενείται για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 2018 ως τον Απρίλιο του 2019, στην ελληνική Πρωτεύουσα.

Στόχος είναι το βιβλίο να βγει από τις βιβλιοθήκες, να ταξιδέψει σε κάθε γειτονιά της πόλης, να το διαβάσουν όλοι, κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε παιδί και κάθε πρόσφυγας. Δεκάδες δράσεις και εκδηλώσεις διοργανώνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο δήμος Αθηναίων. «Συνένοχοι» σε αυτό εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς & οργανισμοί, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων… Μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο book.ert.gr παρουσιάζουμε αυτές τις δράσεις, εμπλουτισμένες με συνεντεύξεις και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μία πρωτοβουλία της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Ξεκίνησε το 2001, μετά την πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκδοτών και η ιδέα προέκυψε μετά τη μεγάλη αποδοχή που είχε η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και η διοργάνωση διαρκεί από τις 23 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων) έως τις 22 Απριλίου του επόμενου έτους.


Και μια ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στο book.ert.gr στην κεντρική του σελίδα, σε ειδική φόρμα ψηφοφορίας, το κοινό καλείται να δηλώσει τον τίτλο αγαπημένου βιβλίου του, τη μεταφορά του οποίου επιθυμεί να δει στην Τηλεόραση ή στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ανοίξτε τη σελίδα του book.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο:


Πηγή