Μπορεί η σκέψη τους και μόνο να προκαλεί ανατριχίλα, αλλά οι… κατσαρίδες μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για τη διατροφή του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη μας.
Μια διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε μια ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης που βρίσκεται στο μέσο έντερο των κατσαρίδων. Αν και οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν στην πραγματικότητα γάλα, το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια, έχει αποδειχθεί ότι παράγει ένα είδος «γάλακτος» που περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης για να ταΐσει τα μωρά της.
Το «γάλα» αυτό είναι τέσσερις φορές πιο θρεπτικό από το αγελαδινό γάλα.
Και μόνο το γεγονός ότι ένα έντομο παράγει γάλα είναι συναρπαστικό. Αυτό όμως που γοήτευσε τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι ο κάθε ένας κρύσταλλος πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).
Προφανώς το… άρμεγμα μιας κατσαρίδας δεν είναι η πιο εφικτή επιλογή, οπότε η διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής στην Ινδία αποφάσισαν να βρουν την αλληλουχία των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης γάλακτος για να δουν αν θα μπορούσαν κάπως να τα αναπαράγουν στο εργαστήριο.
Το μέλος της ομάδας, Sanchari Banerjee, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times of India πως «οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, σάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα ουσιώδη αμινοξέα».
newsbeast.gr