Στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις που θα έχουν κοινωνικό και δημογραφικό πρόσημο

Αποτελεί παράδοση τέτοια εποχή να διερευνώνται τα όσα εξαγγέλλει ο εκάστοτε πρωθυπουργός στην ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τις περισσότερες φορές τα μέτρα είναι «κλειδωμένα» στο μεγαλύτερο μέρος τους αλλά πάντα υπάρχει και ένας ή δυο στην καλύτεροι περίπτωση «άσσοι» που αποκαλύπτονται την τελευταία στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φημίζεται για ροπή του στην παροχολογία καθώς η φιλοσοφία που έχει ακολουθήσει έως σήμερα έχει οδηγήσει σε νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά.

Έχει διαμηνύσει ότι θα απογοητευτούν όσοι «περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».

Όπως και να έχει πάντως στην φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει παρεμβάσεις που θα έχουν κοινωνικό και δημογραφικό πρόσημο. Τα μέτρα αυτά θα έχουν ορίζοντα έως το 2027 και θα έχουν να κάνουν με την στέγη, την επιδοματική πολιτική, την απασχόληση και την διόρθωση αδικιών σε πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες.

Όσον αφορά στο δημογραφικό στο πρωθυπουργικό γραφείο θα φτάσει από τα συναρμόδια υπουργεία ένας φάκελος ο οποίος θα περιέχει μέτρα τα οποία θα έχουν επεξεργαστεί ο Κωστής Χατζηδάκης, η Νίκη Κεραμέως και η Σοφία Ζαχαράκη.

Με αυτό τον φάκελο ο πρωθυπουργός θα δομήσει την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις θα αφορούν πέντε άξονες, που θα κινούνται στη στήριξη της οικογένειας, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, στη διαχείριση της γήρανσης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ενδυνάμωση και διευκόλυνση της οικονομικής ανεξαρτησίας των νέων.

Οι δράσεις αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες στη συγκράτηση και προσέλκυση νέων κατοίκων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στέγαση και στήριξη νέων ζευγαριών, αλλά και μέτρα για την οικονομική ένταξη νόμιμων μεταναστών, μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της αξιοποίησης ειδικών δεξιοτήτων. Θα υπάρχουν, επίσης, επιδόματα, παροχές στις μητέρες, καθώς και η βρεφική και παιδική φροντίδα. Και βεβαίως στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών που έχουν αδικηθεί εδώ και δεκαετίες.

Το καλάθι της ΔΕΘ όμως δεν θα περιέχει σίγουρα μόνο τα παραπάνω αλλά και μηνύματα τα οποία θα σταλούν από το Βελλίδειο προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υλοποιηθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί έως τις εκλογές του 2027 ώστε η χώρα και οι πολίτες να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2023.

Θα αναφερθεί στον στόχο της γρήγορης σύγκλισης με τις πιο προηγμένες χώρες της Ένωσης στους μισθούς, τους θεσμούς, στην πιο αποτελεσματική κρατική λειτουργία, στην πιο παραγωγική οικονομία και στις θεσμικές αλλαγές, που θα επιτευχθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην οικονομία και τα δημοσιονομικά όλα θα κριθούν κα από τα στοιχεία που θα πάρει στα χέρια του ο πρωθυπουργός όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η στήριξη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του χρόνου έχει κλειδώσει ενώ έχει προαναγγελθεί και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από το 2025.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή