Χωρίς επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καλοκαίρια που διαρκούν έξι μήνες ίσως γίνουν η νέα κανονικότητα μέχρι τα τέλη του αιώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, προειδοποιεί νέα μελέτη.
Μια τέτοια δραματική μεταβολή πιθανότατα θα είχε σοβαρές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή, την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα, επισημαίνουν οι συντάκτες της δημοσίευσης στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters.
«Τα καλοκαίρια παρατείνονται ενώ οι χειμώνες γίνονται συντομότεροι και θερμότεροι λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης» λέει ο Γιουπίνγκ Γιανγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Ήδη οι εποχές παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τα μέσα του 20ού αιώνα, φαινόμενο που επηρεάζει περισσότερο τη Μεσόγειο και το υψίπεδο του Θιβέτ, υπολογίζει η δημοσίευση.
Αντίο χειμώνα
Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικής, ο οργανισμός που εκδίδει το Geophysical Research Letters, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μετεωρολογικά δεδομένα για το διάστημα 1952-2011 προκειμένου να υπολογίσει τις ημερομηνίες έναρξης και τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καθιερωμένα κλιματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τις μεταβολές των εποχών στο μέλλον.
Η ανάλυση έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, η διάρκεια του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο αυξήθηκε από τις 78 ημέρες το 1952 στις 95 ημέρες το 2011. Στο ίδιο διάστημα, η διάρκεια του χειμώνα συρρικνώθηκε από τις 76 στις 73 ημέρες.
Η διάρκεια της άνοιξης περιορίστηκε από τις 124 στις 115 ημέρες, ενώ η διάρκεια του φθινοπώρου ελαττώθηκε από τις 87 στις 82 ημέρες.
Η άνοιξη και το καλοκαίρι βρέθηκαν να αρχίζουν όλο και νωρίτερα, ενώ το αντίθετο υπολογίστηκε για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Αν η τάση συνεχιστεί χωρίς τη λήψη μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι τα τέλη του αιώνα ο χειμώνας θα διαρκεί λιγότερο από δύο μήνες και οι μεταβατικές εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου θα συρρικνωθούν περισσότερο, προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα.
Επιπτώσεις
Όμως, παρά το γεγονός ότι οι χειμώνες θα γίνουν κατά μέσο όρο θερμότεροι, η αστάθεια του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι χιονοθύελλες, επισημαίνει ο Κόνγκουεν Τζου της Κινεζικής Ακαδημίας Μετεωρολογικών Επιστημών, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη αλλά συμφωνεί με τα ευρήματα.
Αντίστοιχα, οι καύσωνες και οι δασικές πυρκαγιές θα μπορούσαν να εκδηλώνονται πιο συχνά τα καλοκαίρια, είπε.
Η μελέτη «αποτελεί καλό σημείο έναρξης προκειμένου να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της αλλαγής των εποχών» συμφώνησε ο Σκοτ Σέρινταν, κλιματολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κεντ στο Οχάιο, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στην ανάλυση.
Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι οι μεταβολές των εποχών επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα αποδημητικά πτηνά αλλάζουν την εποχή της μετανάστευσης και τα φυτά ανθίζουν πιο νωρίς από ό,τι παλαιότερα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από όψιμους παγετώνες.
Οι αλλαγές απειλούν επίσης να επηρεάσουν το τροφικό πλέγμα, καθώς πολλά ζώα που αναπαράγονται όταν η διαθεσιμότητα τροφής είναι υψηλή κινδυνεύουν να αποσυγχρονιστούν και να μείνουν χωρίς τροφή για τα μικρά τους.
Επιπτώσεις θα βιώσει και ο άνθρωπος, προειδοποιούν οι ερευνητές, καθώς οι συνθήκες θα ευνοούν για παράδειγμα τη διασπορά γύρης και τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες.