Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης μπορεί τελικά να βρίσκεται σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, τα επίπεδα της LDL, της λεγόμενης “κακής” χοληστερόλης, ήταν χαμηλότερα στους χορτοφάγους συμμετέχοντες σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν και κρέας.

Η ανάλυση βασίζεται στα αποτελέσματα 30 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών (που διεξήχθησαν από το 1982 έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους), οι οποίες εξέτασαν τις επιδράσεις μιας χορτοφαγικής ή vegan διατροφής σε όλους τους τύπους χοληστερόλης και απολιποπρωτεΐνης Β (apoB) (οι λιποπρωτεΐνες είναι σημαντικοί μεταφορείς της χοληστερόλης). Η μέτρηση της απολιποπρωτεΐνης Β χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal. Στη δοκιμή συμμετείχαν 2.400 συμμετέχοντες από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για μέγιστη διάρκεια 18 μηνών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 28 έως 67 έτη.

Ορισμένες δοκιμές αφορούν υγιή άτομα χωρίς υποκείμενη νόσο, ενώ άλλες αφορούν άτομα με παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, όπως η παχυσαρκία ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης των χορτοφάγων και των vegans μειώθηκαν κατά 7% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Οι χορτοφάγοι συμμετέχοντες είχαν επίσης κατά μέσο όρο 10% μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης και 14% μείωση των επιπέδων της apoB.

Η καθηγήτρια Ruth Fricke-Schmidt, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο BBC News: “Πρόκειται για το ένα τρίτο της επίδρασης των δισκίων στατίνης”. Όπως επεσήμανε, η θεραπεία με στατίνες είναι ανώτερη όσον αφορά τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, το ένα δεν αποκλείει το άλλο και ο συνδυασμός των στατινών με μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιθανό να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη μπορεί να χωριστεί σε δύο είδη:

– Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) ή HDL χοληστερόλη, ή “καλή” χοληστερόλη, έχει προστατευτική επίδραση στην αθηροσκλήρωση- μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα HDL αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αθηρωματική πλάκα, ενώ η αύξηση των επιπέδων HDL βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Δείχνει ότι: Η HDL είναι η πιο αποτελεσματική και πιο αποτελεσματική από τις υπόλοιπες πρωτεΐνες.

– Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL χοληστερόλη ονομάζεται “κακή” χοληστερόλη επειδή μπορεί να μεταφέρει λιπίδια στο αρτηριακό τοίχωμα.


Πηγή