Το κόκκινο κρασί είναι ίσως το πιο δημοφιλές και πιο υγιεινό αλκοολούχο ποτό, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν οι έρευνες. Συνδεδεμένο με την υγεία της καρδιάς, το αγαπημένο μας ποτό έχει κερδίσει μια θέση στο Κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι (και όχι μόνο), χαρίζοντας ευεξία και ευχαρίστηση.

Εισήχθη στη ζωή μας, πάρα πολύ νωρίς. Οι πρώτες αναφορές στην άγρια άμπελο έγιναν πριν από χιλιάδες χρόνια, ενώ η χώρα μας αποτέλεσε την κοιτίδα καλλιέργειας και παραγωγής κρασιού.

Σε βάθος χρόνων, το αλκοολούχο ποτό που παρήχθη για να συνοδεύσει τις χαρές και τις λύπες των Ελλήνων, κατέκτησε γρήγορα και τον υπόλοιπο κόσμο. Και όπως είναι αναμενόμενο, ένα τέτοιο προϊόν που τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης και αποδοχής δεν θα μπορούσε να μην μελετηθεί και από την σύγχρονη επιστήμη.

Μελετώντας λοιπόν διεξοδικά την σύνθεση του, μάθαμε πως το κρασί και ειδικότερα το κόκκινο κρασί, δεν είναι ακόμη ένα αλκοολούχο ποτό, αλλά ένας ισχυρός σύμμαχος του οργανισμού μας και ειδικότερα, της καρδιάς μας. Αρκεί η κατανάλωση του να γίνεται πάντοτε με μέτρο.

Έτσι λοιπόν, στο σημερινό μας άρθρο θα αναφέρουμε ποια είναι τα οφέλη του κόκκινου κρασιού, ποιο είδος είναι καλύτερο, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική κατανάλωση.

Δραστικά συστατικά

Η ευεργετική σύνθεση του κόκκινου κρασιού οφείλεται, όπως αναφέραμε, στα αντιοξειδωτικά, και συγκεκριμένα στα φλαβονοειδή κουερσετίνη και ρεσβερατρόλη.

Η κουερσετίνη είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικών, ο οποίος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει επίσης, πως η κουερσετίνη έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην πρόληψη και καταπολέμηση των σημείων πρόωρης γήρανσης. Επίσης, φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, οι οποίες, συχνά, ευθύνονται για πολλές ασθένειες όπως λοιμώξεις, χρόνια κόπωση, αλλεργίες, οφθαλμικές και δερματικές διαταραχές, έλκος στομάχου κ.α.

Η επόμενη ισχυρή και πιο γνωστή δραστική ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρασί είναι η ρεσβερατρόλη. Ουσιαστικά, πρόκειται για ουσία που εκτός από τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στη διαδικασία ζύμωσης (μετατροπή του χυμού σταφυλιών σε κρασί), διαθέτει αντικαταθλιπτικές δράσεις, ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, τονώνει τη κυκλοφορία του αίματος, προάγει την υγεία της πεπτικής οδού και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και αντοχής.

Η λίστα των δραστικών συστατικών του κόκκινου κρασιού ολοκληρώνεται με τις προκυανιδίνες. Οι προακυνίδες αποτελούν και αυτές έναν τύπο φλαβονοειδών, εν τούτοις ο ρόλος του είναι διαφορετικός.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι χημικές ενώσεις διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μία ιδιότητα που ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού, προστατεύοντας από παθήσεις όπως ο καρκίνος κ.α.

Οφέλη

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη που προσφέρει το κόκκινο κρασί στον οργανισμό:

Ενισχύει την καρδιακή υγεία

Οι δραστικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού, συμπεριλαμβανομένου των πολυφαινολών, της ρεσβερατρόλης, της κβερκετίνης και των αντιοξειδωτικών, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία της καρδιάς.

Ειδικότερα, πολλαπλές μελέτες επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης. Έναν τύπο αρτηριοσκλήρωσης που συμβαίνει όταν υπάρχει συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από διαταραχές που σχετίζονται με την καρδιά.

Υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν πως το κόκκινο κρασί περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή όπως η κουερσετίνη, ουσίες που προάγουν την υγεία της καρδιάς, ρυθμίζοντας τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης. Μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την εμφάνιση οξειδωτικού στρες.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Είναι ευρέως γνωστό πως οι ελεύθερες ρίζες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των αυτοάνοσων ασθενειών, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της καρδιαγγειακές νόσους και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών (Parkinson, Alzheimer, άνοια).

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί βοηθούν στην εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες, ενεργώντας ως σαρωτές ελεύθερων ριζών, ενώ εμποδίζουν και αποκαθιστούν τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο ανάπτυξης αρκετών σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, έχουν διαπιστώσει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να επιβραδύνει τη διέλευση γλυκόζης μέσω του λεπτού εντέρου και τελικά να συμβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο των τιμών του σακχάρου.

Αυτό σημαίνει πως το κόκκινο κρασί δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη του διαβήτη. Μπορεί επίσης, να συμπεριληφθεί ως μέρος διατροφικού προγράμματος σε ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Καταπολεμά την παχυσαρκία και αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους

Ακόμη ένα σπουδαίο όφελος στο κόκκινο κρασί είναι η ικανότητα να καταπολεμά την παχυσαρκία. Αυτό οφείλεται σε μια ένωση που βρίσκεται στα σταφύλια και άλλα φρούτα (όπως μούρα κ.α.) που ονομάζεται piceatannol. Η συγκεκριμένη ουσία έχει παρόμοια χημική δομή με την ρεσβερατρόλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το piceatannol εμποδίζει την ανάπτυξη λιποκυττάρων, ενώ έδειξε ότι μπορεί να καθορίσει την έκφραση των γονιδίων και τη δράση της ινσουλίνης κατά τη μεταβολική διαδικασία.

Κόκκινο κρασί vs λευκό κρασί

Σύμφωνα πάντοτε με έρευνες, η κατανάλωση κρασιού, είναι πιο ευεργετική από την κατανάλωση μπύρας ή άλλου αλκοολούχου ποτού.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 13.000 άντρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως 70 ετών για περίπου 10 χρόνια παρατηρήθηκε πως όσοι κατανάλωναν κρασί είχαν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας έναντι αυτών που κατανάλωναν άλλα αλκοολούχα ποτά.

Όπως αποδεικνύεται, το κρασί είναι ευεργετικό για την υγεία μας όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο το ερώτημα που συχνά γεννάται, είναι, πιο είδος κρασιού είναι καλύτερο, το κόκκινο ή το λευκό;

Η πραγματικότητα είναι πως και τα δύο είδη είναι υγιεινά. Τόσο το λευκό όσο και το κόκκινο κρασί διαθέτουν στη σύνθεση τους αντιοξειδωτικά, από τα οποία αντλούνται όλα τα πολύτιμα οφέλη για την υγεία μας. Πάρα ταύτα, η διαφορά στην περιεκτικότητα, είναι ένας παράγοντας που καθιστά το κόκκινο κρασί, λίγο καλύτερο.

Επιπλέον, το λευκό κρασί σε αντίθεση με το κόκκινο, περιέχει οξέα τα οποία αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τα κάνει πιο επιρρεπή σε φθορές.

Για να γίνει πιο αντιληπτή η διαφορά μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού, ακολουθούν οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν και στους δύο τύπους κρασιού.

Πηγή