Με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής και άλλων «κόκκινων» περιοχών να επιδεινώνεται-παρά το σκληρό lockdown, που συμπληρώνει τρείς εβδομάδες- και το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια αντοχών του οι ελπίδες σταδιακής άρσης των περιορισμών από την 1η Μαρτίου εξανεμίστηκαν. 

Είναι βέβαιο ότι αύριο, Παρασκευή  θα ανακοινωθεί η παράταση του σκληρού lockdown στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (Αττική, Αχαΐα κλπ), τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα και με δηλώσεις λοιμωξιολόγων τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, παράταση της αναστολής λειτουργίας της αγοράς. Και όσο συνεχίζονται οι απαγορεύσεις, τόσο επιβαρύνεται η ελληνική οικονομία, απομακρύνεται η προοπτική δυναμικής ανάκαμψης το 2021, δοκιμάζονται οι αντοχές επιχειρήσεων και εργαζομένων (πάνω από 600.000 που είναι σε αναστολή σύμβασης ζουν με 534 ευρώ το μήνα) και πολλαπλασιάζονται τα θύματα της βαθιάς κρίσης. 

Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτές τις συνθήκες οι μικρομεσαίοι βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση, καθώς εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν αποκλεισμό τραπεζικής χρηματοδότησης, με πολλούς να έχουν ήδη πάρει την απόφαση του οριστικού λουκέτου και περισσότερους να βρίσκονται ένα βήμα πριν από αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς εκτίμησε πως θα κλείσουν οριστικά 4 στις 10 επιχειρήσεις της εστίασης, η οποία είναι 4 μήνες κλειστή και δεν προβλέπεται να ανοίξει πριν τον Απρίλιο στην ευνοϊκότερη εκδοχή.  

Κατεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζει το μηνιαίο κόστος του lockdown σε εθνικό επίπεδο σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Όπως δήλωσε ο υπουργός  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Συνεπώς, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, που όπως φαίνεται στο σύνολό του θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, η ύφεση θα συνεχιστεί  και οι ελπίδες ανάπτυξης μετατίθενται από το δεύτερο τρίμηνο και έπειτα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αβεβαιότητες στον κλάδο του τουρισμού για την φετινή σεζόν, θεωρείται πολύ δύσκολο η ανάκαμψη το τρέχον έτος να είναι ισχυρή. 

Υπενθυμίζεται, ότι η Κομισιόν στην έκθεσή της με τις χειμερινές προβλέψεις-δηλαδή πριν την ισχύουσα επέκταση των απαγορεύσεων στις «κόκκινες» περιοχές-τοποθέτησε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 3,5%, 1,3 ποσοστιαία μονάδα κάτω από την αύξηση του ΑΕΠ, (4,8%), που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος ήδη έχει εκτροχιασθεί. 
 


Πηγή