Το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε στο Τσέρνομπιλ, μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986, φτάνει τα 20 του χρόνια.

Η νεαρή Μαρίκα Σοβένκο, γεννήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το 1999 στην περιοχή, από την Λίντια, σύζυγο του Μικαϊλ Σοβένκο, που ήταν πυροσβέστης την ημέρα της έκρηξης του εργοστασίου.

Η Λίντια και ο Μίκαϊλ, αρνήθηκαν να αφήσουν το σπίτι τους, καθώς η τότε Σοβιετική Ενωση, αρνούνταν να τους δώσει οικία να μείνουν, όταν εκκενώνονταν η πόλη. Το ζευγάρι έμεινε εκεί παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και 13 χρόνια αργότερα, απέκτησε ένα παιδί. Την Μαρίκα, που είναι το μόνο που γεννήθηκε στην περιοχή, από το ατύχημα και μετά.

Η Μαρίκα Σοβένκο με τον πατέρα της, σε μικρή ηλικία

Η νεαρή κοπέλα είναι πλέον φοιτήτρια και όταν γεννήθηκε, οι Αρχές προσπάθησαν να το κρατήσουν μυστικό, καθώς ντρέπονταν στην Ουκρανία για το ότι κόσμος ζούσε ακόμη στην απαγορευμένη περιοχή.

Εκρυβαν ότι γέννησε στο Τσέρνομπιλ

Την ώρα που το ντοκιμαντέρ για την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, έχει συναρπάσει τον κόσμο, η νεαρή κοπέλα ζει κανονικά την ζωή της, καθώς δεν έχει προβλήματα υγείας. Η μητέρα της μάλιστα δεν γνώριζε πως είναι έγκυος, παρά λίγο καιρό πριν φέρει την κόρη της στον κόσμο, με τον άντρα της να είναι αυτός που έκοψε τον ομφάλιο λώρο και έπλυνε την μικρή. Μόλις μαθεύτηκε η γέννα, αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες οι δύο γονείς, καθώς θεωρούνταν άκρως επικίνδυνο να είναι έγκυος γυναίκα στην περιοχή.

Τελικά, μεγάλωσε την Μαρίκα και παρά τις ειδοποιήσεις από την κυβέρνηση, η νεαρή μεγάλωσε κανονικά. Ωστόσο, μικρή παρουσίασε αρκετά προβλήματα, αφού γαλακτοκομικά και θαλασσινά, πήγαν να της δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Από τότε τρώει μόνο συγκεκριμένα φαγητά, αλλά μεγαλώνει χωρίς άλλα προβλήματα.

Η Μαρίκα έκανε δηλώσεις στην Sunday Express, λέγοντας πως πλέον σπουδάζει και εργάζεται παράλληλα, προσπαθώντας να φτιάξει την ζωή της. «Είμαι καλά. Εργάζομαι, έχω την υγεία μου και επιβιώνω», είπε χαρακτηριστικά το νεαρό κορίτσι, που για κάποιους θεωρείται πως είναι το «σημάδι από τον Θεό», αλλά και «σύμβολο αντίστασης του Τσέρνομπιλ» που «έδωσε και πάλι φως στο μέρος».


Πηγή