Οι γονείς πάντοτε ανησυχούν όταν το μωρό τους αρρωσταίνει. Ο βήχας είναι μία από τις σημαντικότερες άμυνες του οργανισμού εναντίον των αναπνευστικών λοιμώξεων. Πως μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας. Πότε πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με τον παιδίατρο.

Αν το μωρό σας αρχίσει να βήχει, το μυαλό σας πιθανώς θα πάει αμέσως στον κορωνοϊό. Ωστόσο ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων του χειμώνα, αναφέρει μία αμερικανίδα παιδίατρος.

Η Dr. Mona Patel, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλοφόρνιας, παρέχει μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο βήχας επιδεινώνεται από το συνάχι και από τη βλέννα που διαρρέει προς το πίσω μέρος του λαιμού. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο όταν κοιμάται το μωρό, επομένως πρέπει να διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο καθαρή τη μύτη του.

Ένας υγραντήρας στο δωμάτιο του μωρού θα προσθέτει υγρασία στην αεροφόρο οδό, μειώνοντας τον βήχα από τη βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού.

Να δίνετε επίσης στο μωρό πολλά υγρά, αναλόγως με την ηλικία του. Όσο το μωρό τρέφεται με αποκλειστικό θηλασμό, οι ανάγκες του σε υγρά καλύπτονται πλήρως. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Για τα μεγαλύτερα μωρά, προτιμήστε νερό ή χαμομήλι κατάλληλο για βρέφη.

Το μέλι και τα αντιβηχικά

Αν το μωρό σας έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής, μία κουταλιά μέλι πριν από τον ύπνο μπορεί να καταπραΰνει τον λαιμό του και να μειώσει τον βήχα. Μην δίνετε όμως ποτέ μέλι στα μωρά κάτω του 1 έτους, προειδοποιεί η Dr. Patel. Υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης, μιας σοβαρής λοίμωξης.

Μην δίνετε ούτε αντιβηχικό φάρμακο στο μωρό. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) τονίζει πως τα αντιβηχικά δεν είναι αποτελεσματικά στα βρέφη και στα νήπια. Επιπλέον, ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να φροντίσετε να καθαρίζετε τη μυτούλα του μωρού. «Τα μωρά ηλικίας κάτω των 4 μηνών αναπνέουν μόνο από τη μύτη. Δεν είναι ακόμα σε θέση να συντονίσουν καλά την αναπνοή μέσω του στόματος και της μύτης», εξηγεί η Dr. Patel. «Αν η μυτούλα τους είναι μπουκωμένη, είναι σημαντικό να την καθαρίσετε για να βελτιωθεί η αναπνοή τους και να αισθανθούν καλύτερα».

Για να καθαρίσετε τη μύτη του μωρού σας, εφ’ όσον δεν μπορεί να την φυσήξει, χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό για να μαλακώσετε τα εκκρίματα. Αν χρειαστεί, να κάνετε ύστερα αναρρόφηση με αποφρακτήρα ή ειδική συσκευή.

Αν το μωρό σας ανεβάσει πυρετό, δώστε του το αντιπυρετικό που έχει συστήσει ο παιδίατρος.

Πότε να συμβουλευθείτε τον παιδίατρο

Μια πρώτη συμβουλή από τον παιδίατρο καλό είναι να λαμβάνεται όταν αρχίσει ο βήχας του μωρού. Σε κάθε περίπτωση, η Dr. Patel συνιστά να συμβουλευθείτε οπωσδήποτε τον παιδίατρο αν ο βήχας:

  • Παρουσιαστεί σε μωρό ηλικίας λίγων εβδομάδων
  • Συνοδεύεται από πυρετό που διαρκεί πάνω από πέντε ημέρες
  • Συνεχίζεται για εβδομάδες
  • Επιδεινωθεί την τρίτη εβδομάδα
  • Συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή
  • Συνοδεύεται από νυχτερινή εφίδρωση, απώλεια βάρους ή το μωρό βγάλει λίγο αίμα
  • Είναι υλακώδης (συχνός και κοφτός, σαν γαύγισμα σκύλου), χωρίς συριγμό («σφύριγμα»), με ή χωρίς φλέγματα, και συνεχίζεται μέρα-νύχτα
  • Συνοδεύεται από ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και επιμένει επί περισσότερες από 10 ημέρες χωρίς βελτίωση

«Το μωρό δεν βήχει μόνο όταν έχει λοίμωξη του αναπνευστικού», εξηγεί η Dr. Patel. «Βήχει και όταν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργία, άσθμα ή διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια). Τα μεγαλύτερα μωρά μπορεί να έχουν και ιγμορίτιδα. Τον χειμώνα, όταν ο βήχας του μωρού είναι τρομακτικός, μία πιθανή αιτία είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Ο ιός αυτός προκαλεί επικίνδυνη λοίμωξη. Όλοι αυτοί είναι λόγοι για να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο».

Πότε χρειάζεται νοσοκομείο

Ένα τεστ είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε αν ο βήχας του μωρού σας προκαλείται από τον κορωνοϊό. Είτε όμως νομίζετε ότι το μωρό έχει COVID είτε όχι, μεταφέρετέ το αμέσως στο νοσοκομείο εάν:

  • Δεν τρώει ούτε πίνει υγρά
  • Δυσκολεύεται να αναπνεύσει
  • Δεν ανταποκρίνεται ή έχει χάσει τις αισθήσεις του

Στο νοσοκομείο μπορεί να χρειασθεί να πάτε κι αν το μωρό σας έχει συνεχόμενες κρίσεις βήχα ή αναπνέει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Ή απλώς αν σας φαίνεται πάρα πολύ άρρωστο και ανησυχείτε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

Φωτογραφία: iStock

Πηγή