«Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω» . Οι παλαιότεροι θυμούνται αυτό το σλόγκαν μίας εκ των ιστορικότερων ελληνικών επιχειρήσεων παιχνιδιών που μεγαλούργησε μέχρι που απορροφήθηκε από τα Jumbo.
Πίσω από αυτή την την εταιρεία βρισκόταν ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας για την υπόθεση με τις αγορές ακινήτων από Κινέζους, τα Pos της Εθνικής Τράπεζας και τα capital controls. Μια υπόθεση για την οποία δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, έχασε την αντιπροεδρία του Jumbo και βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας.
Με εκτενή δήλωσή του ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, πάντως, αναφερόμενος στο θέμα σχετικά με την απόκτηση Golden Visa από Κινέζους πολίτες και την εμπλοκή της Destiny Επενδυτική, ανέφερε: «Συμμετέχω εδώ και 50 έτη δυναμικά στο ελληνικό επιχειρείν, ενώ διαθέτω και συνδικαλιστική παρουσία μέσα από διάφορους φορείς όπου είναι γνωστή η ακέραια πορεία μου. Σηματωρός των ενεργειών μου πάντα η αναζήτηση νέων ευκαιριών και ποτέ στη ζωή μου δεν έδωσα λαβή για αρνητικά σχόλια αναφορικά με τις επενδυτικές επιλογές μου. Στο πλαίσιο αυτό διείδα επιχειρηματική ευκαιρία στον κλάδο του Real Estate, αφενός γιατί οι τιμές ήταν ελκυστικές ενώ υπήρχαν κατά τη γνώμη μου κενά στην αγορά και αφετέρου διότι εκτιμούσα και εκτιμώ ότι το τουριστικό Real Estate στην ομορφότερη χώρα στον κόσμο μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί».
Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου όσο και αν δεν ήθελε να είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας τελικά βρέθηκε. Βεβαίως μπορεί στα media να μην είχε παρουσία και ο ίδιος να αποφεύγει τη δημοσιότητα, ωστόσο στον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι ούτε χθεσινός, ούτε καινούργιος.
Είναι γνωστός για την επιχειρηματική του πορεία ως ένας παιχνιδάς που κατάφερε να γίνει το «νούμερο 2» της Jumbo και μάλιστα πιστώνεται ένα σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας.
Ο κ. Παπαευαγγέλου είναι αυτό που λένε στην επιχειρηματικά πιάτσα ένας παραδοσιακός «παιχνιδάς», καθώς πριν ταυτιστεί με τη Jumbo και τον Απόστολο Βακάκη, ήλεγχε την παιχνιδοβιομηχναία FINO, η οποία τις δεκαετίες ’70 και ’80 μεγαλουργούσε και τα σιδερένια ή λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια της, πριν η αγορά κατακλυστεί από τα… κινέζικα και τις εισαγωγές.
Το μέχρι πριν λίγες μέρες «νούμερο 2» της Jumbo, ο κ. Παπαευαγγέλου, σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και ως φοιτητής δούλευε στο εργοστάσιο παιχνιδιών Fino, το οποίο άνηκε στον θείο του, Χρήστο Παπαευαγγέλου.
«Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω»
Οι παλιοί θα θυμούνται την εταιρεία είχε ως κεντρικό σλόγκαν «αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω» και σίγουρα τον Παπαευαγγέλου που πέρασε από αρκετές θέσεις της βιοτεχνίας, για να μάθει καλά τον κόσμο του παιχνιδιού.
Χρήστος και Ευάγγελος Παπαευαγγέλου της FINO ήταν από τους πιο γνωστούς παιχνιδάδες της εποχής και όπως έγραφε Το Βήμα το 2009, αντέγραφαν έξυπνα με μικρές παραλλαγές εισαγόμενα παιχνίδια και την περίοδο 1960-1962 έβγαλαν το πολύ δημοφιλές λούτρινο κουρδιστό κουνελάκι και το «Τρένο το 8» που έσπασε τα ταμεία.
Το «Ζάππειο» με τη χαρακτηριστική εικόνα της Αίγλης του Ζαππείου, τους φαντάρους που κάνουν τον κυριακάτικο περίπατο, τα παιδάκια που παίζουν και τη μαμά, βέβαια, που κάνει βόλτα το μωράκι της με το καρότσι, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά παιχνίδια της εταιρείας.
Υπήρχαν ακόμα πάρα πολλά οχήματα που έκαναν αναφορά σε περιοχές της Αθήνας, σε δρομολόγια πολύ γνωστά, όπως είναι το τρενάκι Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το λεωφορείο Αθήνα-Παρίσι, το πούλμαν Λουξ κλπ.
Ο θείος του πεθαίνει το 1972 και αφήνει το εργοστάσιο στον αγαπημένο του ανιψιό. Το δε εργοστάσιο της επιχείρησης βρίσκονταν πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού της Καλλιθέας επί της οδού Κύπρου, όπου σήμερα στεγάζεται ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Jumbo.
Ο Παπαευαγγέλου θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια και θα το κρατήσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τότε η εταιρεία θα μπει στο άρμα του Απόστολου Βακάκη και ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου θα πορευτεί μαζί του στη νεοσύστατη τότε Jumbo.
Ο Παπαευαγγέλου αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική δράση. Ήταν μέλος των Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), και του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).
Είναι πατέρας δύο κοριτσιών και παντρεμένος με Μυκονιάτισα, ο κ. Παπαευαγγέλου αποφάσισε το 2012 να κάνει συνδικαιούχους τις κόρες του σε κοινές επενδυτικές μερίδες, μοιράζοντας μετοχές από την προσωπική του μερίδα.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (Espresso) ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν ο επιχειρηματίας που αγόρασε την βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου και της Τζένης Μπαλατσινού στη Φιλοθέη. Το σπίτι είχε βγει σε πλειστηριασμό το 2014, και τεσεράμιση χρόνια αργότερα βρέθηκε ο άνθρωπος που αποφάσισε να την αγοράσει για 4,7 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή