Η πρώτη χρονιά στο πανεπιστήμιο συνοδεύεται συχνά από αύξηση στο σωματικό βάρος και στο σωματικό λίπος, η οποία είναι μεγαλύτερη στα αγόρια παρά στα κορίτσια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η πρώτη χρονιά στο πανεπιστήμιο συνοδεύεται συχνά από αύξηση στο σωματικό βάρος και στο σωματικό λίπος, η οποία είναι μεγαλύτερη στα αγόρια παρά στα κορίτσια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 300 πρωτοετή αγόρια και κορίτσια από τον Καναδά. Τα 229 ήταν κορίτσια, ενώ 72 ήταν αγόρια. Η ηλικία των φοιτητών κυμαινόταν από 17 έως 20 ετών. Σχεδόν τα τρία τέταρτα ζούσαν σε φοιτητικές εστίες και οι υπόλοιποι στο σπίτι τους.

«Ανακαλύψαμε πως αγόρια και κορίτσια επιδεικνύουν διαφορετικού τύπου αλλαγές στο σωματικό βάρος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Andrea Josse, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κινησιολογίας & Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ειδικότερα, τα κορίτσια πήραν κατά μέσο όρο 2 κιλά κατά το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Στα αγόρια, όμως, η αύξηση του σωματικού βάρους ήταν σχεδόν διπλάσια, φθάνοντας τα 4 κιλά κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, τα αγόρια παρουσίασαν μεγαλύτερες αυξήσεις στην περίμετρο της μέσης τους, απ’ ό,τι τα κορίτσια. Το ίδιο ίσχυε και για το ποσοστό του σωματικού λίπους, που αυξήθηκε περισσότερο στα αγόρια.

Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, τα αγόρια είχαν και περισσότερες πιθανότητες να έχουν γίνει υπέρβαρα πριν τελειώσουν το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο.

Περισσότερο αλκοόλ και πρόχειρα φαγητά

Πού οφείλονται αυτές οι διαφορές; Κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους, εξήγησε η Dr Josse.

Η αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ ήταν η πρώτη σημαντική διατροφική αλλαγή που κατέγραψαν οι ερευνητές. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια.

Επιπλέον, τα αγόρια μείωναν περισσότερο την κατανάλωση λαχανικών και φρέσκων τροφίμων και αύξαναν την κατανάλωση πρόχειρων φαγητών, όπως τα ντόνατς, τα κέικ και τα τηγανητά φαγητά.

Με τις αλλαγές αυτές υπήρχε κυρίως διαφοροποίηση στη σύσταση της διατροφής των νέων και όχι στις θερμίδες τους. Επειδή όμως έτρωγαν περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, αποκτούσαν και περισσότερο σωματικό λίπος. Έτσι, μειώνονταν οι καύσεις τους και πάχαιναν.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αγοριών και κοριτσιών επίσης αυξήθηκε στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Παρά την αύξηση, όμως, στα κορίτσια παρέμεινε στα όρια του φυσιολογικού. Αντίθετα, η αύξηση του ΔΜΣ στα αγόρια τα έφερνε στα όρια του υπέρβαρου, αφού το ύψος τους δεν αυξήθηκε κατά το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.

Πηγή