Και αυτή είναι η αγγελία του γάμου του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
«Ο Δημήτριος Ελευσινιώτης, του Σπυρίδωνα και της Άννας, το γένος Βιλλιώτη, που γεννήθηκε στη Σαλαμίνα και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής και ο Σταύρος Γαβριλιάδης του Χρήστου και της Ευγενίας, το γένος Δρόσου, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη θα έλθουν σε γάμο που θα γίνει στη Νέα Σμύρνη Αττικής».
Στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης λοιπόν θα τελεστεί ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα. Οι δύο τους μίλησαν στο Bloomberg λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με ευρεία πλειοψηφία.
«Τα κοστούμια και οι βέρες μας είναι ήδη έτοιμα. Ίσως είμαστε οι πρώτοι που θα παντρευτούμε», αναφέρουν.
«Είναι γονείς τριών παιδιών»
«Εμάς τα παιδιά μας δεν τύχανε. Πετύχανε και προσπαθήσαμε με πολύ κόπο να τα αποκτήσουμε».
Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτρης Ελευσινιώτης είναι ζευγάρι. Έχουν αγοράσει σπίτι και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Για την Πολιτεία όμως μέχρι χτες ήταν απλά συγκάτοικοι που μεγάλωναν ξεχωριστά τα βιολογικά παιδιά τους.
«Εγώ με το ένα παιδί είμαστε μια οικογένεια και ο σύντροφος με τα δύο παιδιά του είναι μια άλλη οικογένεια και όλως τυχαίως μένουμε στο ίδιο σπίτι και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας από την πρώτη μέρα».
Ο 52χρονος Σταύρος έχει έναν 6χρονο γιο, τον Σπύρο και ο σύντροφος του, Δημήτρης, είναι πατέρας διδύμων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού 4 ετών.
«Αυτός ο νόμος θα λύσει προβλήματα μέσα στα σπίτια μας. Είναι μια πολύ καλή αρχή και θα λύσει πολλά προβλήματα για την δική μου οικογένεια που είμαστε 5 άτομα, δύο μπαμπάδες και 3 παιδιά δεν έχουμε καμία έννομη σχέση».
Όπως λέει, αυτό το νομοσχέδιο θα διευκολύνει την καθημερινότητα τους. Θα μπορούν πλέον να κάνουν τα απλά, καθημερινά πράγματα που για ένα ανδρόγυνο ήταν ανέκαθεν αυτονόητα αλλά για εκείνους ήταν απαγορευτικά.
«Καθημερινότητα νόμος 105 για να πάω στο σχολείο. Ή να είναι άρρωστο το παιδί και να πρέπει να πάει στο νοσοκομείο να χειρουργηθεί δεν μπορεί».
«Χρόνια παρακαλάμε για ίσα δικαιώματα»
Στην χθεσινή ιστορική μέρα στη Βουλή οι δύο τους ήταν εκεί, δίπλα στον Φώτη Σεργουλόπουλο, τον Γιώργο Καπουτζίδη και τον Άκη Σκέρτσο, τον εισηγητή υπουργό για το νομοσχέδιο που πέρασε με 176 «ναι».
«Επιτέλους θα είμαστε μια οικογένεια με δύο επώνυμα. Ο νόμος τιμά την ελευθερία, την ισότητα, την αγάπη, την αξιοπρέπειά μας και διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών μας», αναφέρουν στο Bloomberg.
«Δεν μπορούμε να κληροδοτήσουμε, δεν έχουμε τριτοκνεσία. Αυτοκίνητο πήραμε βανάκι, αλλά δεν το πήραμε αφορολόγητο».
Μετά τον γάμο θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα του συντρόφου του και αντίστοιχα εκείνος θα υιοθετήσει τον γιο του Σπύρο, ο οποίος του χρόνου θα πάει πρώτη δημοτικού.
«Ο Σπύρος λέει έχω δύο μπαμπάδες και ο καημένος ο τάδε έχει έναν μπαμπά. Δεν είπε ότι δεν έχω μαμά. Λέει ότι έχουμε δύο μπαμπάδες».
«Μέχρι χτες τα παιδιά μας ήταν στον αέρα με δύο αόρατους γονείς» θα πει. Εξηγεί πως σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των δύο τους, τα παιδιά θα κατέληγαν στην πρόνοια χωρίς αυτό το νομοσχέδιο.
«Αν πεθάνω, το παιδί δεν μπορεί να το έχει ο άλλος μπαμπάς. Τα παιδιά πάνε στην πρόνοια και δεν χάνουν μόνο τον έναν γονιό. Θα χάσουν και τον άλλον, θα χάσει το σπίτι του και τον αδελφό του».
Το προφίλ τους
Ο Σταύρος Γαβριηλιάδης με καταγωγή από τη Σύρο είναι γνωστός αλλεργιολόγος παιδιών και ενηλίκων.
«Οι ασθενείς μου όταν έγινα γονιός μου έσφιξαν το χέρι», θα πει σε μία από τις συνεντεύξεις του.
Δύο χρόνια μετά ο σύντροφος του Δημήτρης, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα έγινε πατέρας διδύμων με τον ίδιο πάντως από την πρώτη στιγμή να συστήνεται ως πατέρας τριών παιδιών.
«Μπαμπάς με τρία παιδάκια σε ομόφυλη οικογένεια. Ένας από τους δυο μπαμπάδες είμαι εγώ», είπε.
Εκτός από τις εμφανίσεις του με την ιδιότητα του γιατρού, ο 52χρονος αλλεργιολόγος είχε τοποθετηθεί δημοσίως αρκετές φορές για την ισότητα στον γάμο.
«Χρόνια παρακαλάμε για ίσα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Δηλαδή αν χωρίσω δεν θα δίνω διατροφή;».
Οι πέντε τους πλέον θεωρούνται κι επισήμως οικογένεια στα μάτια του νόμου με την Ελλάδα να σπάει το καλούπι και να γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που υιοθετεί την ισότητα του γάμου.
Πηγή