Το Nevera, της κροατικής Rimac, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και γρήγορα hypercars που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα. Οι τέσσερις συνολικά ηλεκτροκινητήρες του αποδίδουν συνδυαστικά 1.942 ίππους και εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε μόλις 1,74 δεύτερα.

Οι επιδόσεις του Nevera του έχουν εξασφαλίσει πολλά παγκόσμια ρεκόρ που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Κάτι που ισχύει και για την πιο πρόσφατη επίδοσή του που είναι και η πιο εντυπωσιακή.

Και αυτό γιατί πέτυχε ταχύτητα 275,74 χλμ./ ώρα με την… όπισθεν κονιορτοποιώντας στην κυριολεξία το προηγούμενο ρεκόρ των 165 χλμ./ ώρα που είχε πετύχει ένα Caterham 7 Fireblade πριν από 20 περίπου χρόνια.

Το Nevera μπόρεσε να πετύχει το ρεκόρ αυτό χάρη στο σύστημα πρόωσής του που του επιτρέπει να κινηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις με πλήρη ισχύ. Πριν την προσπάθεια βέβαια, η οποία έγινε στις εγκαταστάσεις της ATP στη Γερμανία, έγιναν προσομοιώσεις για την ψύξη, την αεροδυναμική αλλά και τη σταθερότητα του αυτοκινήτου μιας και δεν έχει σχεδιαστεί να κινείται τόσο γρήγορα με την όπισθεν.

Πάντως όσο η ταχύτητα ανέβαινε ο οδηγός Goran Drndak χρειάστηκε να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις ακριβείας προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει τα 275 χλμ./ ώρα.


Πηγή