Σφοδρές αντιδράσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση του Twitter, να αναστείλει τους λογαριασμούς 12 Αμερικανών δημοσιογράφων που επικρίνουν τον Ίλον Μάσκ. Με κυρώσεις προειδοποίησε την πλατφόρμα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, xαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «ανησυχητική», η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα προειδοποίησε τον Ίλον Μασκ ότι θα υπάρξουν «σύντομα» «κυρώσεις» στο πλαίσιο νέου ευρωπαϊκού νόμου.
Τόνισε, δε, ότι ο για τις ψηφιακές υπηρεσίες – που αναμένεται να εφαρμοστεί στους κολοσσούς της τεχνολογίας το ερχόμενο καλοκαίρι του 2023 – «απαιτεί τον σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των βασικών δικαιωμάτων».
Στη βάση αυτή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον επιχειρηματία, αναφέροντας ότι «Ο Ίλον Μασκ πρέπει να το γνωρίζει. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα».
Είπε επίσης πως το Media Freedom Act, ένα σχέδιο ρύθμισης που βρίσκεται στην παρούσα φάση υπό συζήτηση και έχει σκοπό να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο πρόκειται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Μεταξύ των λογαριασμών που ανεστάλησαν, ήταν εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης όπως το CNN (Donie O’Sullivan), οι New York Times (Ryan Mac) και η Washington Post (Drew Harwell) καθώς και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.
Το Twitter δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους ανέστειλε τους λογαριασμούς αυτούς ούτε τη διάρκεια της αναστολής.
Το CNNi, με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «Η παρορμητική και αδικαιολόγητη αναστολή ενός ορισμένου αριθμού δημοσιογράφων όπως εκείνη (του δημοσιογράφου) του CNN Ντόνι Ο΄Σάλιβαν είναι ανησυχητική, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη». Σημείωσε, επιπλέον ότι «Η αυξανόμενη αστάθεια και μεταβλητότητα του Twitter είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Ζητήσαμε εξηγήσεις από το Twitter και θα επαναξιολογήσουμε τη σχέση μας ανάλογα με την απάντηση».
Στους λογαριασμούς που ανεστάλησαν, συμπεριλαμβάνεται κι εκείνος του ανταγωνιστή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Mastodon.
Ο επιχειρηματίας, αποκρινόμενος στα καταιγιστικά σχόλια που έλαβε για μία ακόμη φορά, έκανε tweet με το οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί τους επίμαχους λογαριασμούς για doxxing, δηλαδή, διαρρευση προσωπικών πληροφοριών χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Ο Ίλον Μασκ, τελικά προσπάθησε να αιτιολογήσει τις αναστολές των ανωτέρω λογαριασμών θέτοντας ως δικαιολογία την παρακολούθηση του ιδιωτικού αεροσκάφους του.
Σε tweet που κοινοποίησε, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι θα έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης το άτομο πίσω από τον λογαριασμό @ElonJet, ο οποίος έχει έκτοτε ανασταλεί.
Ο λογαριασμός @ElonJet, που δημιουργήθηκε από έναν φοιτητή με περίπου 500.000 ακολούθους, χρησιμοποιούσε δημόσια δεδομένα προκειμένου να δείξει, αυτόματα, πότε και πού απογειωνόταν και προσγειωνόταν το αεροσκάφος του ιδιοκτήτη της SpaceX και της Tesla.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το Twitter ανακοίνωσε ότι βάσει του κανονισμού του, απαγορεύει στο εξής την πλειονότητα των τουίτ που δηλώνουν τη θέση κάποιου σε πραγματικό χρόνο. Μία απόφαση που φάνηκε να προκαλεί αντιδράσεις στους λογαριασμούς που τελικά, ανεστάλησαν. Σημειώνεται δε, ότι όταν ανέλαβε επικεφαλής του Twitter, ο Ίλον Μασκ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα άγγιζε τον λογαριασμό @ElonJet.
Πηγή