Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων.
Τον Ιούνιο θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, καθώς αμέσως μετά την ψήφισή του, θα πρέπει να γίνει εκ νέου επανυπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατ. κύριων συντάξεων.
Συνολικά, οι ωφελούμενοι, όπως επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑϊ «Αποτυπώματα» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Βέβαια, στο χέρι αυξήσεις θα δουν τον Ιούνιο οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).
Σε δόσεις, μέσα σε 5 χρόνια, θα λάβουν τις αυξήσεις τους και περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική. Αυξήσεις μεταξύ 5 και 196 ευρώ θα λάβουν επίσης οι 251.000 συνταξιούχοι που τον Ιούνιο του 2016 υπέστησαν τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων. «Θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι αυξήσεις αλλά και αναδρομικά ποσά από την 1η Οκτωβρίου 2019 θα δοθούν τον Ιούνιο.
Χθες, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διορθώσεων στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ειδικά, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στους ένστολους, που αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης (0,50% κατ’ έτος) καθώς αδικούνται με το 0,5 πάνω από τα 40 χρόνια (συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις), ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά πάρα πολλούς, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συγκεκριμένης περίπτωσης.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την έκδοση από την 1η Ιουνίου της ψηφιακής σύνταξης και την ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων, με την αντιπολίτευση πάντως να κάνει λόγο για αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης το τελευταίο 7μηνο.
Τέλος, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μείωση των εισφορών υγείας και στον ιδιωτικό τομέα, στη λογική του πλαφόν που θεσμοθετείται για τους μη μισθωτούς, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της επαγγελματικής ασφάλισης με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης από όσους πολίτες το επιθυμούν, ως συμπληρωματική στο δημόσιο σύστημα.