Η Ευρώπη «τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της», τόνισε σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ποσό 2,73 δισ. ευρώ προτείνεται να λάβει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισηγείται στο Συμβούλιο τη χορήγηση 81,4 δισ. ευρώ σε 15 κράτη-μέλη μέσω χαμηλότοκων δανείων (ο συνολικός φάκελος του SURE φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του 2022). Τα δάνεια θα δοθούν σε δόσεις.
5 κατηγορίες δαπανών
Η Ελλάδα απευθύνθηκε στην Επιτροπή για στήριξη μέσω του SURE στις 6 Αυγούστου, εστιάζοντας σε πέντε κατηγορίες δαπανών για τη στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίες αφορούν:
• Την ειδική αποζημίωση για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν λόγω της κρίσης.
• Το κόστος των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων.
• Το επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους.
• Το πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης εργασίας «Συν-Εργασία».
• Την κάλυψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών για εποχικούς εργαζομένους στον τομέα των υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει αναδρομικά δαπάνες σχετικές με τη στήριξη της απασχόλησης που έχουν γίνει από 1.1.2020.
Σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της». Από την πλευρά του, μέσω Twitter, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν από «τους κερδισμένους» του προγράμματος.
Ωστόσο, για την έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγκαία προϋπόθεση είναι η παροχή εγγυήσεων από όλα τα κράτη-μέλη, διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οπως ανέφερε χθες στο τακτικό briefing η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι διαδικασίες έγκρισης των εθνικών εγγυήσεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων. Παρ’ όλα αυτά, προέβλεψε ότι «θα έχουμε πολύ σύντομα» την ολοκλήρωση των διαδικασιών και στα λίγα κράτη-μέλη όπου ακόμα εκκρεμούν.
Η Επιτροπή θα στηριχθεί στις εθνικές εγγυήσεις, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τον επταετή προϋπολογισμό της Ενωσης, για να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές. Στη συνέχεια θα δανείσει τους πόρους αυτούς με αντίστοιχους ευνοϊκούς όρους στα κράτη-μέλη, σε 15ετή δάνεια (κατά μέσον όρο), τα ακριβή επιτόκια των οποίων θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές κατά τη συγκυρία που θα χορηγηθούν.
Οι πιο «κερδισμένες»
Οι δύο χώρες που θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος των κονδυλίων του SURE είναι η Ιταλία (27,4 δισ. ευρώ) και η Ισπανία (21,3 δισ. ευρώ). Μεταξύ των 15 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση όσον αφορά το μέγεθος του πακέτου που θα λάβει (πίσω επίσης από τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Πολωνία). Δύο ακόμα χώρες –η Ουγγαρία και η Πορτογαλία– έχουν καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση από το SURE, επί των οποίων η Κομισιόν θα αποφανθεί «τις επόμενες ημέρες».