«Όλο ανεβαίνουμε»
Όπως λένε ξενοδόχοι της Νάξου:
«Οι οιωνοί δείχνουν ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι σαν το περσινό. Είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι φέτος καθώς έχουμε δύο αθλητικά γεγονότα στην Ευρώπη, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός για όλους, θεωρούμε ότι τα μηνύματα είναι καλά, οι κρατήσεις πάνε καλά και όλο ανεβαίνουμε».
Σύμφωνα με τον ξενοδόχο Κώστα Ανεβλαβή:
«Η Νάξος είναι ένα φιλόξενο νησί, οι τιμές είναι προσιτές, κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά κατά μέσο όρο. Ξεκινάμε από τα 50 ευρώ την ημέρα για δύο άτομα. Έχουμε τιμές για όλα τα βαλάντια και το καλύτερο φαγητό στις Κυκλάδες».
Σχετικά με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο ναυτικός πράκτορας, Σταμάτης Καπίρης, σημειώνει:
«Εγώ δεν μπορώ να κρίνω αν είναι φθηνό ή ακριβό το εισιτήριο, το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα συμβατικά πλοία, παραμένει όπως έχει. Έχουν γίνει χιλιάδες κρατήσεις με την τιμή στο επίπεδο του 51,50 στην οικονομική θέση. Υπάρχουν κάποιες εκπτώσεις, τις οποίες πολύς κόσμος τις εκμεταλλεύεται».
«Προβλήματα με το προσωπικό»
Και στην Πρέβεζα η τουριστική κίνηση φαίνεται πως πηγαίνει καλά, ωστόσο ζητήματα υπάρχουν με το προσωπικό σε εστίαση και τουρισμό.
Σύμφωνα με τον Πολύκαρπο Χαλκίδη, εκπρόσωπο της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων:
«Η Πρέβεζα είναι μια περιοχή που έχει συνεχώς ανοδική πορεία. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα ζητήματα και θέματα με το προσωπικό».
«Δύσκολες οι συνθήκες εργασίας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, επισημαίνει πως και τα εισιτήρια προς και από τα νησιά είναι ακριβά, ενώ και οι συνθήκες εργασίας σε αυτά απομακρύνουν το προσωπικό από τον τουρισμό.
«Μετάβαση στη Νάξο 28 Ιουλίου και επιστροφή 5 Αυγούστου, οικογένεια 2 ενήλικες 2 ανήλικα και αυτοκίνητο, 640 ευρώ τα ακτοπλοϊκά με το συμβατικό πλοίο. Άρα είναι απαγορευτικό για τον μέσο Έλληνα να επισκεφτεί το πανέμορφο νησί της Νάξου. Όσον αφορά την Πρέβεζα, ειδικά η Πάργα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υπερτουρισμού, έχουν χτιστεί τα πάντα. Τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται τρομερό πρόβλημα».
Σχετικά με τις κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και επισιτισμό, όσο και για τους λόγους του ζητήματος, σημειώνει:
«Οι συνθήκες εργασίας, οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολες, μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς 13 – 14 ώρες δουλειάς την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα, οι συνθήκες διαβίωσης που επανήλθαμε πάλι σε τρώγλες και κοντέινερ καλυμμένα με καλαμιές για να μη φαίνονται γιατί έχουν απαγορευτεί και η εγκατάλειψη που νιώθουν οι εργαζόμενοι τους χειμερινούς μήνες, μιας και το επίδομα ανεργίας παραμένει μόλις στους 3 μήνες καθιστώντας αδύνατη την επιβίωσή μας τους χειμερινούς μήνες».
«Τα κενά στον επισιτισμό και τον τουρισμό είναι 80.000 αυτήν την στιγμή», καταλήγει ο κ. Χότζογλου.
Πηγή