Μετά τα οινοποιεία, τα ελαιοτριβεία και τις ζυθοποιίες έρχονται και τα επισκέψιμα τυροκομεία, προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αγροτουρισμός. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχει υπογραφεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα, μέσω της οποίας καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.), η διάρκεια ισχύος του και οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας.
Ειδικότερα ένα επισκέψιμο τυροκομείο μπορεί να είναι κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της σχετικής απόφασης.
Σύμφωνα πάντα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση εντός των εκτάσεων των τυροκομείων δύνανται να λειτουργούν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα και αυτοξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες).
Ποιες είναι οι προδιαγραφές
Ως ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης, οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα τυροκομεία, ορίζονται οι ακόλουθες:
– Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και εάν η επιχείρηση επιθυμεί πώλησης προϊόντων.
– Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του τυροκομείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε έναν από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους.
–Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.
–Πινακίδα στην είσοδο του τυροκομείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του τυροκομείου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.
-Ανάρτηση σε εμφανές σημείο στο χώρο του πωλητηρίου τιμοκαταλόγου των προς πώληση προϊόντων και λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και του κόστους γευστικής δοκιμής.
-Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου» στην είσοδο της εγκατάστασης σε ευκρινές σημείο και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.
-Χώροι υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ και προαιρετικά χώροι υγιεινής «οικογενειακού τύπου» (για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών)
–Ασφάλεια των χώρων. Υποχρεωτικός φωτισμός ασφαλείας και σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των εξόδων κινδύνου των εσωτερικών χώρων και των χώρων ανοικτής περιοχής της εγκατάστασης. Δημιουργία χάρτη διαφυγής ατόμων με αναπηρίες και εμποδιζόμενων ατόμων/ατόμων με μειωμένη κινητικότητα για την αίθουσα – χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης. Χώροι παραγωγής. Οι προδιαγραφές των χώρων παραγωγής της εγκατάστασης ο εξοπλισμός, καθώς και οι λειτουργικές διαδικασίες και η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής πρέπει να είναι κατάλληλα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Ειδικότερα, στους χώρους επεξεργασίας του γάλακτος (παστερίωση), παρασκευής των τυριών, καθώς και στο ωριμαντήριο (σημεία υψηλής επικινδυνότητας για επιμολύνσεις, ιδίως όταν εκτελούνται παραγωγικές διαδικασίες και υφίσταται «ανοικτή» γραμμή παραγωγής) η πρόσβαση στους επισκέπτες θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις.
enikonomia.gr