Τρεις μόλις μέρες πριν από την έλευση του Ιουλίου, οπότε και διευρύνεται περισσότερο το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων σε ξένους επισκέπτες, οι κρατήσεις για διαμονή και αεροπορικές θέσεις παραμένουν αναιμικές. Αν και όλες οι ενδείξεις –από την επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες των tour operators και των ξενοδοχείων έως τις κρατήσεις θέσεων για αεροσκάφη στα αεροδρόμια και από τις δημοσκοπήσεις μεταξύ δυνητικών ταξιδιωτών έως τις πληροφορίες που ζητούνται τηλεφωνικά από τα ελληνικά ξενοδοχεία– παραπέμπουν σε αυξημένο ενδιαφέρον για ελληνικούς προορισμούς, στην πραγματικότητα ο Ιούλιος δεν μοιάζει πολύ διαφορετικός από τον Ιούνιο: ελάχιστες κρατήσεις, και ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις χωρίς προκαταβολές, στην προσπάθεια να έρθουν τουρίστες.

Επιπλέον, οι δυνατότητες που παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες, τα γραφεία οργανωμένων ταξιδιών και τα ξενοδοχεία για κρατήσεις χωρίς την καταβολή προκαταβολής και δυνατότητα πρακτικά αζημίωτης ακύρωσης για όσες έχουν πληρωθεί έως και λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεσή τους σημαίνουν πως ακόμα και εκείνες οι κρατήσεις που έχουν αντικριστεί με προκαταβολές ενδέχεται τελικά να ματαιωθούν. Αυτή την ανησυχία μεταφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου, προσθέτοντας πως όλος ο ενθουσιασμός για το καλό όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό και το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον για επισκέψεις ξένων ταξιδιωτών μοιάζει τουλάχιστον προσώρας με «μαγική εικόνα».

Το πρώτο σκαλί της κλίμακας που οδηγεί στην επανεκκίνηση του τουρισμού, έστω και με περιορισμένα μεγέθη, είναι ο προγραμματισμός πτήσεων από το εξωτερικό. Ομως και εδώ, καθώς τα αεροδρόμια δίνουν κίνητρα για να προσελκύσουν εταιρείες, η τρέχουσα εικόνα αυξημένης ζήτησης εξυπηρέτησης αεροσκαφών ενδέχεται να μεταβληθεί εάν οι πληρότητες αποδειχθούν υπερβολικά χαμηλές, εξηγούν κύκλοι της βιομηχανίας των μεταφορών.

Αρκετοί ξενοδόχοι, πάντως, αναφέρουν περισσότερες κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από ό,τι για τον Ιούλιο, καθώς η πλειονότητα των δυνητικών ταξιδιωτών δείχνει να θέλει να διαπιστώσει πώς θα κινηθεί η φετινή περίοδος των διακοπών στα πρώτα βήματά της. Ομως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αναμονής, ο οποίος ενδέχεται να σταματήσει άδοξα εξαιτίας ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, που μάλιστα έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται σε ορισμένες χώρες, επαναφέροντας την έντονη ανησυχία για κινήσεις εκτός συνόρων.

Για να αναστραφεί ο φαύλος κύκλος σε ενάρετο χρειάζεται οι πρώτες αφίξεις του Ιουλίου, όσο περιορισμένες και αν είναι αυτές, να μεταδώσουν στο εξωτερικό ένα μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πράγματι ασφαλής και η διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ώστε να τολμήσουν οι επόμενοι επισκέπτες να ξεκινήσουν για Ελλάδα.

Και η διαδικασία αυτή υπολογίζεται πως μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έναν με δύο μήνες, κάτι που παραπέμπει σε έναν χαμένο Ιούλιο και έναν αναιμικό Αύγουστο.

kathimerini.gr