Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Στη σύνθεση μιας ολοκαίνουργιας κυβέρνησης προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο στόχο να αναστήσει την παραπαίουσα τουρκική οικονομία αλλά και να φέρει κοντά στην Άγκυρα τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, καθώς οι σχέσεις αναμεσά στις δύο χώρες βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σισμέκ, που διαδέχεται τον Νουρεντίν Νεμπατί, είναι παλιός γνώριμος. Βαθύς γνώστης των οικονομικών θεμάτων, το πρώην στέλεχος της Merrill Lynch έχει διατελέσει ξανά υπουργός οικονομικών.

Αναμένεται να ακολουθήσει συμβατικές πολιτικές μακριά από τα ανορθόδοξα μέτρα που έχουν οδηγήσει στον ξέφρενο ρυθμό ανάπτυξης του πληθωρισμού.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Φακάν Φιντάν, που διαδέχεται τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θεωρείται στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου.

Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, αναμένεται να είναι ο άνθρωπος που θα προσπαθήσει να φτιάξει τις σχέσεις με τις δυτικές χώρες και παράλληλα να δείξει το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Άγκυρας.

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, παίρνει τη θέση του Χολουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας.

Έχει διατελέσει στρατιωτικός ακόλουθος στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, και αναμένεται να προβεί σε σοβαρές αλλαγές στρατηγικής στην άμυνα της Τουρκίας.

Ο πρώην νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του σκληροπυρηνικού Σουλεϊμάν Σοϊλού, γεγονός που επισημοποιεί την στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς τους ψηφοφόρους της Κωνσταντινούπολης που του «γύρισαν» την πλάτη στις εκλογές.

Μία γυναίκα

Η μοναδική γυναίκα στη νέα κυβέρνηση, είναι η Μαχινούρ Ουζντεμίρ, που ανέλαβε το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Γεννημένη στις Βρυξέλλες το 1982, η πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αλγερία, έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στη βελγική πρωτεύουσα και έχει αρνηθεί δημόσια τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε την τελευταία του 5ετη θητεία ως πρόεδρος σε μια εντυπωσιακή τελετή, στέλνοντας μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση.

«Η Τουρκία έχει ανάγκη από ενέργεια ιδέες και να συνεισφέρει σε κάθε πολίτη. Όλοι οι πολίτες της χώρας, τα 85 εκατομμύρια, πρέπει να μείνουν ενωμένοι σαν τούβλα στον τοίχο. Η Τουρκία έχει ανάγκη την ενότητα και την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ. Σαν έθνος, πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας».

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Άγκυρα, αναμένοντας να δει εάν το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες, θα διατηρηθεί.



Πηγή