Σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι «η Τουρκία δε θα δεχτεί κάτι τέτοιο. Κανείς δεν μπορεί καν να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν».
Πέραν τούτου, η διαδικασία για την απόκτηση των μαχητικών προχωρά. Υπάρχει δεκαπενθήμερη περίοδος ενστάσεων στο Κογκρέσο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίρρηση από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, το αίτημα για πώληση και εκσυγχρονισμό θα γίνει δεκτό χωρίς ψηφοφορία.
Η απόρρητη επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο
Σε απόρρητη επιστολή που έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο, φαίνεται πως έχουν τεθεί σαφείς όροι για την παράδοση των νέων F-16 στην Τουρκία. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι τα F-16 που θα λάβει η Άγκυρα δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Αναφέρει δε ότι οι πτήσεις πάνω από τα νησιά, δεν είναι συμβατές με αυτήν την υποχρέωση.
Ακόμη, η επιστολή αναφέρει πως σε περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι, τότε το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναλαμβάνει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η παράδοση των αεροσκαφών διακόπτεται όπως έγινε και με τα F-35.
Στόχος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν είναι να ικανοποιήσει την Ελλάδα, αλλά να κάμψει τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου που δεν βλέπουν θετικά τον εξοπλισμό της Τουρκίας, με δεδομένες τις θέσεις που έχει λάβει ο Ερντογάν στο Ουκρανικό και στην κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ποιον όρο βάζουν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για τα F-35
Σε συνέντευξή της, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, που βρέθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού των δύο χωρών, υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Πηγή