Βαρύς ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην νοτιοανατολική Τουρκία με 11 νεκρούς και πάνω από 70 τραυματίες.

Η φωτιά που βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο εκδηλώθηκε σε περιοχή 30 χιλιόμετρα νότια του Ντιγιάρμπακιρ και επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων.

Ιταλία

Το καλοκαίρι του ‘23 ήταν το πιο θερμό εδώ και 2.000 χρόνια, όμως οι επιστήμονες θεωρούν πως το καλοκαίρι του ’24 ίσως σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Στην Ιταλία, η Ρώμη καταγράφει θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως ο «καύσωνας Μίνωας» θα αρχίσει να υποχωρεί μετά το Σαββατοκύριακο.

Ισπανία

Ανάλογη ίσως και χειρότερη η κατάσταση στην Ισπανία.

Στην Κόρντομπα οι τουρίστες ψάχνουν εναγωνίως σκιερά μέρη για να δροσιστούν κάπως.

Ινδία

Το Νέο Δελχί καταγράφει την υψηλότερη θερμοκρασία εδώ και τουλάχιστον 55 χρόνια, με τον υδράργυρο να δείχνει 35,2 βαθμούς στη μία το πρωί.

Χθες η πρωτεύουσα της Ινδίας συμπλήρωσε 38 συνεχόμενες ημέρες με το θερμόμετρο στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές στο βορρά, χιλιάδες νυχτερίδες πέθαναν από θερμοπληξία και αφυδάτωση λόγω της σταθερά υψηλής θερμοκρασίας.

ΗΠΑ

Για τέταρτη μέρα κάτω από τον θερμό θόλο βρίσκονται οι ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και πάνω από εκατό εκατομμύρια κάτοικοι βιώνουν πρωτόγνωρες για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο θερμός θόλος είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν ένα δυνατό σύστημα υψηλής πίεσης παγιδεύει ζεστό αέρα πάνω από μια περιοχή.

Ο ψυχρός αέρας δεν μπορεί να διαπεράσει τον θόλο και οι θερμοκρασίες παραμένουν ψηλά.


Πηγή