Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που υφίσταται πιέσεις λόγω των αυξανόμενων τιμών και της ευμετάβλητης πτωτικής πορείας της λίρας, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό σήμερα, αν και ο επικεφαλής της παρέμεινε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ο διοικητής της, Μουράτ Ουισάλ, υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας που έχουν σχεδόν στερέψει, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιον είναι λογικό να καταγράφουν διακυμάνσεις σε μια πανδημία.

Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στη μείωση έως 1,5% της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας αυτήν την εβδομάδα, γεγονός που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα διαθέσιμα.

Η Τράπεζα προβλέπει τώρα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 8,9% στα τέλη του έτους, από το 7,4% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 6,2% έως τα τέλη του 2021, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5,4%.

Οι οικονομολόγοι σε γενικές γραμμές αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό έως τα τέλη του έτους, μετά την άνοδό του τους τρεις τελευταίους μήνες, φθάνοντας στο 12,6% τον Ιούνιο.

Η Τράπεζα σταμάτησε τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της αυτόν το μήνα.

Ο Ουισάλ δήλωσε ότι η πολιτική συμβαδίζει με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Καθώς η σχετιζόμενη την πανδημία ζήτηση για προϊόντα χαλαρώνει σταδιακά και τα πράγματα επιστρέφουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, «ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε μια πτωτική τάση ξεκινώντας από τον Ιούλιο», είπε ο Ουισάλ.

Η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 230.000 κρούσματα Covid-19 και τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε συρρίκνωση φέτος.

Η λίρα, που έκανε βουτιά αυτήν την εβδομάδα έναντι του δολαρίου ύστερα από δύο μήνες σταθεροποίησης, κατέγραψε πτώση 0,2% μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας και της συνέντευξης Τύπου του διοικητή της.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή