«Ο λαός μας, όπως συνέβη και στην απόπειρα πραξικοπήματος, είδε τις επιθέσεις εναντίον της ανεξαρτησίας του και του μέλλοντός του. Προστατεύοντας τη βούληση του λαού και έβαλε εμπόδια σε όλα αυτά».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να επιτίθεται στην αντιπολίτευση και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαρροές για το νέο του υπουργικό συμβούλιο.

Η τουρκική προεδρία διαψεύδει τις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και ήθελαν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές προσώπων.

Το πιο σίγουρο φαίνεται να είναι αυτό για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και το όνομα Μεχμέτ Σίμσεκ. Ο άλλοτε Τσάρος της τουρκικής οικονομίας, στις λίστες που δημοσιεύθηκαν, είχε τη θέση του αντιπροέδρου της Τουρκίας με αρμοδιότητα την οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν δέχεται μεγάλη κριτική για τα σενάρια της πώλησης μεγάλων τουρκικών εταιρειών για να αντιμετωπίσει την κρίση. Σύμφωνα με αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος προγραμματίζει την πώληση:

– Των τουρκικών αερογραμμών,

– Της τουρκικής εταιρείας διανομής αερίου,

– Των σιδηροδρομικών γραμμών.

«Πόλεμος» με τα F-16

Καμία σύνδεση δεν υπάρχει μεταξύ του θέματος των F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

«Όσον αφορά στα F-16, την πώληση των F-16 στην Τουρκία και το πως σχετίζεται με την αποδοχή της αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν πως αφού ο Ερντογάν έθεσε το θέμα από το πρώτα κιόλας τηλεφώνημα των δύο ανδρών, η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη τα αμερικανικά F-16.

«Αφού το θέμα των τέθηκε μέχρι και στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα, σημαίνει πως υπάρχει μεγάλο ζήτημα ανάγκης. Σημαίνει επίσης ότι θα καθυστερήσει και το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο παρουσιάστηκε προεκλογικά. Τέθηκε και ως ζήτημα ανταλλαγής η Σουηδία».

Το ίδιο έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Στοκχόλμη όπου βρίσκεται.

«Εμείς δε συνδέουμε τα δύο ζητήματα και όταν λέω ‘εμείς’, εννοώ την κυβέρνηση Μπάιντεν, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου όμως τα συνδέουν. Συνδέουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πρόοδο του θέματος των F-16».

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία φαίνεται να είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ.

«Αν έχουμε τα ίδια, ή άλλα παρόμοια, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες σχέσεις. Η Σουηδία μπορεί να είναι μέρος της εξίσωσης. Για μερικά μέλη ίσως είναι όλη η εξίσωση. Για μένα δεν είναι».

Για τον Ερντογάν ωστόσο το πιο σημαντικό ζήτημα που χρήσει άμεσης επίλυσης είναι η οικονομία, καθώς η λίρα βυθίζεται για τρίτη συνεχή ημέρα.


Πηγή