Μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου, επόμενος σταθμός του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, είναι η Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ακολουθεί η Αθήνα που αποτελεί και τον τελευταίο του σταθμό της περιοδείας του.
Η Deutsche Welle σε σχετικό ρεπορτάζ κάνει λόγο για «δύσκολη αποστολή» του Μπλίνκεν στην Άγκυρα, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό, που οι προτεραιότητες έχουν μετατοπιστεί.
Τα F-16 φαίνεται πλέον να ακολουθούν την αναγκαιότητα της ανοικοδόμησης μιας τεράστιας περιοχής της Τουρκίας που θα στοιχίσει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελεί δυσβάσταχτο κόστος για την τουρκική οικονομία.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της DW έχει ως εξής:
«Στην Άγκυρα φτάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας που ξεκίνησε από την Γερμανία και τη Διάσκεψη του Μονάχου. Θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως δεν προβλεπόταν αυτός ο σταθμός στην περιοδεία Μπλίνκεν, όμως φαίνεται ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό προστέθηκε και η Άγκυρα στο ταξίδι του.
Πέρα από τα θέματα της βοήθειας για την επούλωση των πληγών μετά το φονικό πέρασμα του εγκέλαδου, ο Άντονι Μπλίνκεν έχει στην ατζέντα του και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη προχθές η Άγκυρα, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι περιμένει αλλαγή στάσης, τουλάχιστον από την Σουηδία, για να εγκρίνει την ένταξη και αυτής της χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν με κάθε τρόπο αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή επιδιώκοντας σύμπνοια στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική πτέρυγα για να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, η οποία ξεκίνησε τον πόλεμο με την Ουκρανία.
Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με επίκεντρο την οικονομία
Όσο και να μην προτάσσεται, καθώς κυριαρχεί το θέμα του σεισμού στην Τουρκία, σαφώς αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι και η αγορά των F-16 όπως και η αναβάθμιση αυτών που διαθέτει η Τουρκία.
Eίναι δεδομένο πως η Άγκυρα περιμένει μία διαφορετική αντιμετώπιση. Το ίδιο όμως προσμένουν και Ηνωμένες Πολιτείες καθώς προέχει πλέον η ανοικοδόμηση μιας τεράστιας περιοχής της Τουρκίας. Μια καταστροφή που επηρέασε 13 εκατομμύρια πληθυσμού και μία έκταση που είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες χώρες.
Η ανοικοδόμηση θα στοιχίσει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Δυσβάσταχτο κόστος για την τουρκική οικονομία, γεγονός που θέτει τον Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον σοβαρών διλημμάτων και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία εκλογών, που έχει πει δημόσια δηλώσει ο ίδιος.
Ανεξάρτητα από το αν επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή αναβολή της ημερομηνίας των εκλογών, το οικονομικό βάρος που θα προστεθεί στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι αυτό που θα καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Έτσι πιθανότατα ξεκινάει μία νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας και με τις γειτονικές χώρες αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα έχει στο επίκεντρο πρώτα απ’ όλα την οικονομία».
πηγή