Τραγανές δίπλες για το εορταστικό τραπέζι


Οι δίπλες εκτός από τις γιορτές συνηθίζεται να προσφέρονται και στους γάμους. Πρόκειται για μια πλούσια ζύμη που φτιάχνεται με αλεύρι και αβγά η οποία ανοίγεται σε φύλλα και μετά κόβεται σε κομμάτια και τηγανίζεται σε άφθονο λάδι. Στη συνέχεια περιχύνονται με μέλι κι αμύγδαλα.

Οι δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού γνωστά και ως φασκιές (μακριές και φαρδιές υφασμάτινες λωρίδες, με τις οποίες τύλιγαν παλιά τα μωρά) και το μέλι με το οποίο περιχύνονται συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία, όπως είπαμε και στα μελομακάρονα.

Υλικά

4 αβγά ολόκληρα

4 κρόκους αβγών

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

χυμό από 1 και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

αραβοσιτέλαιο (για το τηγάνισμα)

450γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

½ κουτ. σούπας Μπέικιν Πάουντερ

λίγο αλάτι

καρυδόψιχα τριμμένη και σουσάμι καβουρντισμένο (για το σερβίρισμα)

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια μέλι

1 φλιτζάνι νερό

Διαδικασία

Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ τα αβγά και τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το αλάτι για 20 λεπτά και προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντάς το σε δόσεις μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 4 μπάλες και τις αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη.

Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι και με αλευρωμένο πλάστη ή βέργα ανοίγετε τις ζύμες σε πολύ λεπτά φύλλα. Αν κολλάει η ζύμη προσθέτετε αλεύρι μόνο στα χέρια σας και όχι στη ζύμη. Κόβετε με ροδελάκι τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους 5-6 εκ. και μήκους 15 εκ., τις τυλίγετε σε ρολό και τις τοποθετείτε πάνω σε υγρές πετσέτες για να μην στεγνώνουν.

Ζεσταίνετε άφθονο λάδι σε κατσαρόλα και παίρνετε τις δίπλες μία μία και τις βυθίζετε σε δόσεις στο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Μόλις οι δίπλες φουσκώσουν τις βγάζετε και τις μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.

Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου. Τοποθετείτε τις δίπλες σε πιατέλα, τις περιχύνετε με το σιρόπι, πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα και σουσάμι καβουρντισμένο και σερβίρετε αμέσως.



Πηγή