Στο τραπέζι κάθονται εκ νέου σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με βασικό «μενού» την πρόταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για καταθέσεις, δάνεια και προμήθειες.
Στη σκιά των χθεσινών ενθαρρυντικών στοιχείων από τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ανοίγουν το δρόμο για χαλάρωση της σκληρής νομισματικής πολιτικής και στις δύο όχθες του ατλαντικού, οι τράπεζες κομίζουν την πρότασή του για την ελάφρυνση των δανειοληπτών αλλά και την επιβράβευση των καταθετών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε σαφώς καλύτερο κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, καθώς εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ταυτόχρονα, πολλά θα εξαρτηθούν και από την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία -σύμφωνα με τους αναλυτές- το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανακοινωθεί αύξηση στο βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, έναντι 75 μονάδων βάσης στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Αυτό σημαίνει πως -εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στην Ευρώπη- προσεγγίζουμε σιγά-σιγά το ανώτατο σημείο αύξησης των επιτοκίων για αυτή φάση.
Η πρόταση των τραπεζιτών
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κομίζουν στη σημερινή συνάντηση μια συνδυαστική πρόταση που αφορά δάνεια, καταθέσεις αλλά και προμήθειες, καλύπτοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναφορικά με τα επιτόκια των καταθέσεων, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων σε ταμιευτήριο αλλά και προθεσμιακές. Στην πρώτη περίπτωση, το επιτόκιο αναμένεται να φτάσει το 0,5% για το ταμιευτήριο (ανάλογα και με το ύψος της κατάθεσης) και να ανέβει ακόμη υψηλότερα, έως και το 1% για ορισμένες προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλου ύψους και διάρκειας 12 μηνών και άνω.
Μάλιστα, ήδη μη συστημικές τράπεζες, όπως λόγου χάρη η Παγκρήτια, έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις, φτάνοντας ακόμη και στο 1% για συγκεκριμένες κατηγορίες προθεσμιακών καταθέσεων.
Ως προς τις προμήθειες στις συναλλαγές, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται το κόστος μεταφοράς χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών (εμβάσματα) καθώς και αυτό της ανάληψης από ATM άλλων τραπεζών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Παράλληλα, αναμένεται «ψαλίδι» ή ακόμα και εξάλειψη σε μια σειρά από εφάπαξ προμήθειες που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Στον αντίποδα ελάχιστες ή και μηδαμηνές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που αφορούν τις προμήθειες που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις.
Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, στην πρόταση των τραπεζών περιλαμβάνεται επιδότηση ενός ποσοστού από το επιπλέον κόστος που επιφέρουν στα δάνεια οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο έως και σήμερα. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, η η επιδότηση θα καλύψει το 50% της αύξησης των επιτοκίων που έχει περάσει μέχρι σήμερα στις δόσεις των δανείων, αλλά και όσες προκύψουν εντός των επόμενων 12 μηνών.
Συνεπώς, για παράδειγμα, εάν η δόση ενός ενυπόθηκου δανείου ήταν τον περασμένο Ιούνιο 400 ευρώ και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα στα 500 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα επιδότησης θα έχουν όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ενήμερα δάνεια στις τράπεζες –συστημικές και μη– αλλά και τα ενήμερα δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν τιτλοποιηθεί και βρίσκονται στην κυριότητα των funds.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η επιδότηση θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και έγινε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ενώ θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2023 και θα ισχύσει έως τα τέλη του 2023, καλύπτοντας ωστόσο και τις αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν το β΄ εξάμηνο του 2022.
Πηγή