Στο ποσό των 20,5 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το 2020. Ειδικότερα, τα 14 δισ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών.

Επίσης, αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, οι τράπεζες χρηματοδότησαν περισσότερες από 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιτυγχάνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφθασε το 95%.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας την εβδομάδα που μας πέρασε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κλάδος στον οποίο κατευθύνθηκαν οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις από το τραπεζικό σύστημα είναι το εμπόριο (κλάδος που δέχθηκε το σοβαρότερο πλήγμα από την επιδημιολογική κρίση), απορροφώντας το 25,5% της συνολικής χρηματοδότησης, ήτοι 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ακολουθούν κι άλλοι κλάδοι όπως των μεταφορών (πλην ναυτιλίας) και αποθήκευσης με 1,7 δισ. ευρώ (το 8,5% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων), των πετρελαιοειδών με 1,57 δισ. ευρώ (7,6%), της ναυτιλίας με 1,53 δισ. ευρώ (7,4%), των καταλυμάτων με 1,4 δισ. ευρώ (6,7%), της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και καπνού με 1,1 δισ. ευρώ (5,6 %), της ενέργειας με επίσης 1,1 δισ. ευρώ, των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων με 862 εκατ. ευρώ (4,2%), των κατασκευών με 715 εκατ. ευρώ (3,4%) της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με 629 εκατ. ευρώ (3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων με 495 εκατ. ευρώ (2,4%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων με 441 εκατ. ευρώ (2,1%).

Στη διάρκεια του 2020, όπως έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιακού τους μετασχηματισμού που ήταν ήδη σε εξέλιξη προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων μέσω σειράς εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε τράπεζα πρόσθεσε νέες υπηρεσίες και έδωσε τη δυνατότητα διάθεσης και αίτησης για νέα προϊόντα που απευθύνονται στις επιχειρήσεις από εναλλακτικά δίκτυα, όπως από το internet και mobile banking, τα τηλεφωνικά κέντρα ακόμη και με τη χρήση βίντεο. Όπως επισημαίνεται από πλευράς τραπεζών, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει επιχειρηματικές μονάδες με εκπαιδευμένα στελέχη για εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών-πελατών τους, κάθε μεγέθους, δίνοντας μεγάλη έμφαση εκτός από τις χρηματοδοτήσεις και στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησε το ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμαναν ότι στις ιστοσελίδες των τραπεζών αναφέρονται εκτενώς τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρονται στις επιχειρήσεις με έμφαση τις μικρομεσαίες καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας τους με τις τράπεζες.

Χρηματοδοτήσεις ρεκόρ και το 2021

Σύμφωνα με συγκλίνουσες τραπεζικές εκτιμήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο κ. Χαντζηνικολάου, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού συστήματος για το 2021 θα ανέλθουν στα ίδια υψηλά επίπεδα δεκαετίας και με βάση τους προγραμματισμούς των τραπεζών υπολογίζεται θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το τραπεζικό σύστημα είναι επίσης έτοιμο να συνεργαστεί με την πολιτεία για τη διοχέτευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς επενδυτικά έργα του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι μέσω της συμμετοχής των τραπεζών σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις εξασφαλίζεται η μόχλευση των πόρων του Ταμείου.

 


Πηγή