Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται κάτω από το «ορόσημο» του 1% σε μία ημέρα που οι τάσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης ήταν μεικτές, με τους επενδυτές να στρέφονται και πάλι προς τις μετοχές. Αυτό αποδεικνύει πως η Ελλάδα αποτελεί για τα funds μια επένδυση χωρίς ρίσκο και βαθμολογείται από τις αγορές πολύ υψηλότερα από τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων. «Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Παράλληλα, το τρέχον ράλι οφείλεται και στο γεγονός ότι οι επενδυτές θέλουν να… προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που αναμένεται να σημειώσουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει των αναβαθμίσεων και της επιβίβασης στο τρένο του QE, κεφαλαιοποιώντας έτσι την περαιτέρω αποκλιμάκωση που θα δεχθούν οι αποδόσεις.
«Ο λόγος του ράλι είναι πολύ απλός: ο φόβος του να χαθεί το τρένο της περαιτέρω βελτίωσης», σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank, τονίζοντας ότι οι επιδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι εντυπωσιακές. Η Ελλάδα προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών αποδόσεων διεθνώς και έχει πολιτική σταθερότητα, κάτι που άλλες χώρες δεν έχουν, όπως επισημαίνει, και εκτιμά πως το ράλι θα συνεχιστεί. «Εχουμε θέσει νέο στόχο για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς φέτος, τη βλέπουμε στο 0,75%», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε χθες στο 0,956% με πτώση της τάξης του 7,5% από τα επίπεδα της Τρίτης, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων ανήλθε στις 133 μονάδες βάσης και στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009. Ισχυρή πτώση της τάξης του 15% σημείωσε και η απόδοση του 5ετούς, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,307%, ενώ στο 1,54% κινήθηκε η απόδοση του νέου 15ετούς και στο 0,64% η απόδοση του 7ετούς που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται ουσιαστικά σαν τίτλοι που έχουν επενδυτική βαθμίδα, έστω και αν ο υψηλότερος… βαθμός που έχει η χώρα είναι από τη Fitch, δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από αυτό το «ορόσημο». Αυτό φαίνεται άλλωστε και στο προφίλ των επενδυτών, που δείχνουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως έχουν εμφανιστεί καινούργιοι επενδυτές, με την πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων να είναι υψηλής ποιότητας και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές τους για τη συνέχεια.
Οι εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκδώσουν χρέος με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια, ενισχύουν το «διαπραγματευτικό χαρτί» της κυβέρνησης για τις συζητήσεις της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά στα οποία βασίστηκε η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ενώ στρώνουν ακόμη περισσότερο το έδαφος για νέες εξόδους στις αγορές από τον ΟΔΔΗΧ.
Νέες εκδόσεις
Στόχος του οργανισμού είναι η διατήρηση της συνεχούς παρουσίας στις αγορές, και αν είναι δυνατόν, αυτό να γίνεται κάθε τρίμηνο με κινήσεις οι οποίες θα καλύπτουν τα κενά στην καμπύλη αποδόσεων και δεν θα αυξάνουν το μέσο κόστος δανεισμού, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,7%. Στο «τραπέζι» αυτή τη στιγμή είναι οι εκδόσεις νέου 7ετούς, νέου 10ετούς και το άνοιγμα της έκδοσης του 15ετούς, ενώ δεν αποκλείεται και ένα νέο 3ετές, το οποίο μπορεί να επιτύχει απόδοση ακόμα και 0%, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.