Πώς μπορούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, δίχως να χάνουμε τις ευκαιρίες να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενες κρίσεις;

Τα βήματα που μπορείτε, σύμφωνα με τους ειδικούς να ακολουθήσετε, περιλαμβάνουν:

Ελπίδα για το καλύτερο, πλάνο για τα χειρότερα

Ελπίζοντας για το καλύτερο, σχεδιάζοντας όμως το τι θα κάνετε σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ελπίζατε, σας επιτρέπει να απολαύσετε τα πολλά οφέλη της αισιοδοξίας χωρίς να αφήσετε τον εαυτό σας ευάλωτο και απροετοίμαστο.

Σκεφτείτε αισιόδοξα αλλά αναλογιστείτε και ποια είναι τα σημεία, που τελικά μπορεί να μην είναι τόσο καλά, προκειμένου να βρείτε εφεδρικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του απροσδόκητου.

Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό για εσάς

Είναι σημαντικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικά όταν αντιμετωπίζετε έντονο άγχος, να κάνετε μια παύση για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας όλα αυτά που έχουν σημασία.

Το άγχος προκύπτει όταν αισθανόμαστε ότι οι απαιτήσεις μιας κατάστασης υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας για να το αντιμετωπίσουμε. Λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους και τις δυνάμεις σας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το άγχος σας και να επανακτήσετε τον έλεγχο της καθημερινότητάς σας.

Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν κρατά πάντα

Ένα πράγμα που έχουμε μάθει από την θετική ψυχολογία είναι ότι οι «μεγάλες αποτυχίες» δεν προκαλούν για εκτεταμένο χρονικό διάστημα αρνητικά συναισθήματα.

Μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια μεγάλη κρίση επιστρέφουν γενικά στα κανονικά – πρότερα επίπεδα ευτυχίας. Οι γενικά αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι γενικά ενώ οι απαισιόδοξοι τείνουν να αισθάνονται λιγότερο χαρούμενοι.

govastileto.gr

Πηγή