Δύο παράλληλους «πονοκεφάλους» φαίνεται πως έχουν οι Βρυξέλλες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Τοι ένα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των πολιτικών κομμάτων και των κρατών – μελών και κυβερνήσεων για τις επόμενες υψηλές θέσεις της ΕΕ.

Ο παράλληλος πονοκέφαλος είναι το τι θα γίνει στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία.

Η Γαλλία έχει πάει σε πρόωρες εκλογές και αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» του Μακρόν που προσπαθεί να συσπειρώσει τις δημοκρατικές δυνάμεις και να δημιουργήσει μια δημοκρατική συμμαχία για να ανακόψει την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Από την άλλη, ο Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις από Ακροδεξιά και Δεξιά, στο να παραιτηθεί και να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Γενικά η αστάθεια σε Γαλλία και Γερμανία προκαλεί «νευρικότητα» και στις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη η Σύνοδος των G7 – Θα συζητηθεί η επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Την Πέμπτη οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας θα βρεθούν στο περιθώριο της συνόδου των G7 και εκεί θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το εάν η φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στην Προεδρία της Κομισιόν.

Προκειμένου να επανεκλεγεί στην Προεδρία η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

Και εκεί φαίνεται να την έχει, διότι χάρη στην συμμαχία μεταξύ Κεντροδεξιάς, Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Πριν πάει στην ευρωβουλή, θα πρέπει να «πάρει το «πράσινο φως» του ευρωπαϊκού συμβουλίου, δηλαδή των ευρωπαίων ηγετών.

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε πως «είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για την εκλογή της Φον ντερ Λάιεν και στις Βρυξέλλες το ερμηνεύουν ότι η Μελόνι ψάχνει μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Κομισιόν και θέλει να «παζαρέψει».

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως θα στηρίξει την Φον ντερ Λάιεν λόγω της αστάθειας στη Γαλλία και μη θέλοντας να δημιουργήσει ένα παράλληλο μέτωπο στις Βρυξέλλες από αυτό που ήδη έχει στο Παρίσι.


Πηγή