Τον απόλυτο τρόμο έζησαν 4 άτομα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όταν ξαφνικά βρέθηκαν στο κενό, καθώς κόπηκε το συρματόσχοινο από τον ανελκυστήρα.
Την ώρα του ατυχήματος μέσα στον ανελκυστήρα βρίσκονταν δυο μέλη πληρώματος ιδιωτικού ασθενοφόρου, ένας συνοδός και ένας ασθενής. Αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό τους μεταφέρθηκαν στην χειρουργική κλινική για εξετάσεις.
Ο ασθενής που βρισκόταν μέσα στον ανελκυστήρα είχε χειρουργηθεί για κάταγμα του ισχίου και μόλις είχε πάρει εξιτήριο. Μαζί με τη συνοδό του και τους δυο διασώστες είχαν πάρει το ασανσέρ από τον 1ο όροφο του νοσοκομείου.
Όταν το συρματόσχοινο έσπασε, έπεσαν στο υπόγειο. Ένας γιατρός ήταν εκείνος που με ένα χειρουργικό εργαλείο κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και να τους απεγκλωβίσει.
«Ήμουν αυτός που άνοιξε την πόρτα και τους απεγκλώβισε, γιατί δεν είχε σταματήσει στο υπόγειο ακριβώς, είχε πάει περίπου μισό μέτρο πιο πάνω. Οπότε η πόρτα ήταν μπλοκαρισμένη, πήρα ένα χειρουργικό εργαλείο και άνοιξα την πόρτα», δήλωσε ο ιατρός της Α’ Χειρουργικής Ερυθρού Σταυρού, Ηλίας Γκινοσάτης.
Η τελευταία συντήρηση του ασανσέρ είχε γίνει στις 19 Δεκεμβρίου
Όπως φαίνεται και στα έγγραφα που εξασφάλισε το MEGA, στο νοσοκομείο είχε γίνει πρόσφατα συντήρηση του ανελκυστήρα.
«Ο εν λόγω ανελκυστήρας τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Οι τελευταίες δύο συντηρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 02 & 19-12-2024 και η σύμβαση συντήρησης των ανελκυστήρων είναι σε ισχύ», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας – διοίκηση 1ης ΥΠΕ Αττικής.
«Επισκέφθηκα πριν από λίγο τους τραυματίες από το ατύχημα που συνέβη με την πτώση του ασανσέρ. Ευτυχώς δεν υπάρχουν βαριές κακώσεις και τα τέσσερα άτομα θα νοσηλευτούν σήμερα στο νοσοκομείο», υπογράμμισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας.
«Σαφώς υπάρχει πιστοποίηση. Το νοσοκομείο τήρησε όλες τις προδιαγραφές και ό,τι ακριβώς έπρεπε για την ασφάλεια των ασθενών μας και των εργαζομένων», σχολίασε η πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», Βούλα Γεωργάκη.
Ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε πως, «Η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να τρέξει και να αποδώσει ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Είναι απαράδεκτο αυτό, να υπάρχουν οι κατάλληλες πιστοποιήσεις και το ασανσέρ να κόβεται το συρματόσχοινο και να πέφτει δυο ορόφους κάτω».
Ο ασθενής έφτιαξε το ισχίο του αλλά εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο με κάταγμα αυτή τη φορά σε δύο σπονδύλους.
Η συνοδός του υπέστη κάκωση στην κνήμη, το ίδιο κι ο ένας από τους διασώστες, ενώ ο δεύτερος υπέστη κάταγμα στα πλευρά.
Το περιστατικό για το οποίο διατάχθηκε ΕΔΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση και ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πηγή