«Δεν θέλω να σχολιάσω μεμονωμένες δικαστικές αποφάσεις. Αλλά είναι πραγματικά ένα πρόβλημα που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν να παρεμβαίνουν στον αθλητισμό. Και αυτές οι αποφάσεις θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ. Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δυνατό χάρη στο σύστημά μας. Μπορείτε να ανεβείτε από την τέταρτη στην τρίτη και μετά την κορυφαία κατηγορία και μετά να προκριθείτε σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν αυτό είναι μόνο για την ελίτ, τότε το ποδόσφαιρο δεν υπάρχει πια. Και γι’ αυτό λέω: το αθλητικό σύστημα λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια. Η οργάνωση αθλημάτων είναι διαφορετική από την πώληση Pepsi-Cola ή Coca-Cola. Όλοι λένε πάντα: έχετε τόσα λεφτά. Αλλά αναδιανέμουμε το 97% των ποδοσφαιρικών μας εσόδων. Ο αθλητισμός προάγει την υγεία και διδάσκει στα παιδιά αξίες. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε θέμα χωριστά. Και ως δικηγόρος πιστεύω ότι το αθλητικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι συμβατά. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τόσα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν που δεν πρέπει να κυβερνούν και τον αθλητισμό», τόνισε και συνέχισε:
«Ελπίζω ότι οι πολιτικοί έμαθαν από αυτό, τη σύγκρουση μεταξύ πολιτικής και αθλητισμού. Δηλαδή να μην επεμβαίνουν σε ποδοσφαιρικά θέματα. Εάν, όπως το 2021, μας ζητηθεί να διαμαρτυρηθούμε κατά της κυβέρνησης ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε σαφώς μας ζητά να επηρεάσουμε μια πολιτική κατάσταση. Αντίθετα, δεν θα ανακατευτούμε ποτέ σε πολιτικά ζητήματα και ταπεινά ζητάμε από τους πολιτικούς να μην το κάνουν ακόμα και όταν πρόκειται για αθλήματα. Όσον αφορά την ενασχόληση με ομάδες ή παίκτες, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν θα επέμβουμε ποτέ με αρχηγική διάθεση ή κάτι παρόμοιο. Επιτρέπουμε τα πάντα, δεν θα τιμωρήσουμε τίποτα. Σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης εφόσον δεν είναι προσβλητική».
Για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και των νέων ανέφερε:
«Συνεχώς ακούω ότι η νεότερη γενιά προφανώς δεν ακολουθεί πολύ πια το ποδόσφαιρο. Όμως όλο και περισσότεροι νέοι παίζουν και βλέπουν ποδόσφαιρο. Και έχουμε επίσης δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι εποχές που υποτίθεται ότι τα παιδιά περνούν χρόνο μόνο στον υπολογιστή και δεν αθλούνται αλλάζουν σιγά σιγά. Στη χώρα μου, τη Σλοβενία, περισσότερο από το 70% όλων των εγγεγραμμένων νεαρών αθλητών παίζουν ποδόσφαιρο. Περισσότεροι άνθρωποι παρακολούθησαν τον τελικό του Euro 2021 μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τους τελικούς του NBA. Οπότε δεν ανησυχώ για το ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να το αγοράσουν και να το καταστρέψουν μεγάλα χρήματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προστασία των συλλόγων από εξαγορές από ομίλους ή επενδυτικά ταμεία που δεν έχουν διαφανή ιδιοκτησιακή δομή. Επιπλέον, η πολλαπλή ιδιοκτησία συλλόγων καθιστά πιο δύσκολη την επιβολή του Financial Fair Play. Και δεν έχουμε βρει ακόμη μια οριστική λύση σε αυτό. Καθώς το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στο ποδόσφαιρο συνεχίζει να αυξάνεται και αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του αθλήματος, το ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να είμαστε αρκετά έξυπνοι ώστε να επιτρέψουμε αυτές τις επενδύσεις κατ’ αρχήν; Μπορεί αυτό να μην βλάψει το άθλημα; Οι επενδυτές πρέπει να σέβονται τους κανόνες, αλλά το θέμα είναι περίπλοκο. Δεν έχουμε αρχή επιβολής του νόμου. Μπορούμε να ζητήσουμε από τους συλλόγους έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε τους υπολογιστές τους για να ερευνήσουμε τις δραστηριότητές τους».//Λ.
ertsports.gr