Χαμηλά είναι τα νούμερα της επιδημίας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που το επιστημονικό μικροσκόπιο φέρει πιο κοντά το εμβόλιο, αλλά και την καλύτερη κατανόηση του κορωνοϊού.

Δεκαπέντε ήταν τα νέα κρούσματα του ιού στη χώρα και ένας νέος θάνανος καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Πολύ σημαντικές έρευνες για την ταυτότητα του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις, καθώς επίσης και για τις προσπάθειες δημιουργίας νέου εμβολίου, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

“Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς. Απίθανο να υπήρχε πολύ πριν το τέλος του 2019”, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, ανάμεσα σε 7,5 χιλιάδες άτομα. Εντοπίστηκαν 200 μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με τον καθηγητή και μάλιστα σε μία περίπτωση προέκυψε ότι ο ιός είχε υποστεί σημαντική απώλεια του υλικού του. Γεγονός το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει εξασθένιση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα, καθώς είναι μικρό το δείγμα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Μπορεί να έχουμε εμβόλιο εώς το τέλος του έτους

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Sciense, κάνει λόγο για δοκιμή εμβολίου με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα: “Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια”.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.

“Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους”, επισήμανε ο καθηγητής.

Αναλυτικά τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα μας

Κρούσματα

Από τα 2.678 κρούσματα το 56% αφορά άνδρες.

  • 603 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1340 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

  • η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
  • οι 8 (24,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • τo 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 85.

 Θάνατοι

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ένας θάνατος, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 148 θανατηφόρα κρούσματα στη χώρα.

  • οι 40 (27%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
  • το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 90.043 κλινικά δείγματα.

iatropedia.gr

Πηγή