Ο Τζούλιαν Ασάνζ επιβιβάζεται στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 52χρονος Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks είναι πια ένας ελεύθερος άντρας.

«Σε μια έκτακτη είδηση, μαθαίνουμε για μια συμφωνία που έκανε ο Τζούλιαν Ασάνζ…ο ιδρυτής του WikiLeaks που θα του επιτρέψει να αποφύγει την φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια μεγάλη εξέλιξη», μετέδωσε το δελτίο του CNN.

Συμφώνησε με τις αμερικανικές αρχές να δηλώσει ένοχος στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του.

«Κατά τη διάρκεια των ετών της φυλάκισης και της δίωξης του Τζούλιαν, έχει φτιαχτεί ένα απίστευτο κίνημα. Ένα κίνημα ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν όχι μόνο τον Τζούλιαν, όχι μόνο εμάς και την οικογένειά μας, αλλά αυτό που πρεσβεύει ο Τζούλιαν. Την Αλήθεια και την δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε ακόμα τη βοήθειά σας. Αυτό που ξεκινά τώρα με την ελευθερία του Τζούλιαν είναι ένα νέο κεφάλαιο», είπε η σύζυγος Τζούλιαν Ασάνζ.

«Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του. Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας», ήταν η ανακοίνωση των WikiLeaks.

Τις επόμενες ώρες, ο Ασάνζ θα εμφανιστεί σε δικαστήριο των Βορείων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, θα του απαγγελθεί ποινή 62 μηνών που θα συμψηφιστεί όμως με αυτή που έχει ήδη εκτίσει. Έτσι, θα μπορέσει να επιστρέψει πια ελεύθερος στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

Ο Ασάνζ κατηγορήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από το WikiLeaks, τα οποία διέρρευσε η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια στρατιωτικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία επίσης διωκόταν βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφάλειας Μπέλμαρς του Λονδίνου.


Πηγή