Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία έλαβε αυτή την εβδομάδα ένα βραβείο για το σύνολο της σταδιοδρομίας της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, πρόσθεσε τη φωνή της σε όσους καλούν για μεγαλύτερη παρουσία γυναικών σκηνοθετών.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι γυναίκες είναι μερικές φορές δύσκολες στη συνεργασία.

Η Βρετανίδα ηθοποιός, 81 ετών, έλαβε Χρυσο Λέοντα για τη σταδιοδρομία της η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και οδήγησε μεταξύ άλλων και σε βραβείο Όσκαρ, σε ένα φεστιβάλ το οποίο έχει επικριθεί για τον μικρό αριθμό γυναικών σκηνοθετριών που διαγωνίζονται φέτος.

«Ξέρετε, οι γυναίκες μπορούν να είναι κάπως παράξενες, μάλλον πιο παράξενες από τους άνδρες», δήλωσε η Ρεντγκρέιβ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.

«Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερο ταλέντο… αλλά μπορεί να είναι κάπως παράξενες. Κι εγώ έχω συνεργαστεί με μερικές γυναίκες σκηνοθέτριες με τις οποίες δεν ήμουν καθόλου ευτυχής για τη συνεργασία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όχι με όλες, μόνο κάποιες φορές, και πράγματι διαπίστωσα ότι είναι δύσκολες στη συναναστροφή», είπε χωρίς να κατονομάζει κάποια.

«Δεν νομίζω καθόλου πως ο φεμινισμός είναι λάθος στο σύνολό του, όχι, όχι, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μόνο οι φεμινίστριες έχουν και πάνε στη λάθος κατεύθυνση. Τελοσπάντων, ναι, ζήτω οι γυναίκες σκηνοθέτριες μαζί με τους άλλους.»

Από τις 21 ταινίες που έχουν επιλεγεί για το κύριο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρα φέτος μόνο μία έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα, «The Nightingale» της Αυστραλέζας Τζένιφερ Κεντ.

Η Ρεντγκρέιβ πρωταγωνιστεί στο «The Aspen Papers», που βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς και γυρίστηκε στη Βενετία.

Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Φωτογραφίες: AP


Πηγή