Μεγάλες αποκλίσεις σημειώνουν οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για το σοκ που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο το γενικό συμπέρασμα είναι πως αναμφίβολα η Ελλάδα οδεύει φέτος σε βαθιά ύφεση, με το χρέος να αυξάνεται σημαντικά και τον τουρισμό να αναμένεται να δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει πολύ χαμηλές άμυνες για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση. Αξίζει να σημειώσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα η Scope Ratings προέβλεψε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 7% τη χρονιά που διανύουμε, ενώ η Citi τοποθέτησε τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος από το 4,4% έως και το 12,4%, ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της HSBC, η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει το 6%, με το β΄ τρίμηνο να είναι το δυσκολότερο του έτους, καθώς η ύφεση θα αγγίξει το 10,3%, και στο γ΄ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,8%.
Κατά τη UniCredit, η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία θα φτάσει το 18,6% και θα είναι η βαθύτερη στην Ε.Ε., ενώ το β΄ τρίμηνο θα φτάσει στο 35%. Για το 2021 η ιταλική τράπεζα αναμένει εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης στο 15,5%, στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως.
Ελλειμμα
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, η HSBC εκτιμά ότι θα εκτοξευθεί στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019 και, όπως προειδοποιεί, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τη Société Générale, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,2% του ΑΕΠ από 175,2% το 2019, ενώ ο προϋπολογισμός από πλεόνασμα 1,3% θα περάσει σε έλλειμμα 5,3%. Κατά τη UniCredit, τo χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται πως θα εκτοξευθεί από το 174,7% του ΑΕΠ το 2019 στο 218,6% φέτος.
Την ίδια στιγμή, η HSBC εκτιμά ότι, λόγω των εκτεταμένων μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γυρίσει σε έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αναμένεται πως φέτος θα εξαιρεθεί από την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.