Τα βερίκοκα μπορεί να είναι μικρά στο μέγεθος, αλλά είναι μεγάλα τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Τα βερίκοκα ονομάζονται Prunus armeniaca και προέρχονται από την Κίνα, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ως φρούτο το βερίκοκο ξεκίνησε το ταξίδι του δυτικά κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Με τον καιρό, τα βερίκοκα άρχισαν να αναπτύσσονται σε όλη την Κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή.

Τα βερίκοκα έφτασαν στην Μεσόγειο πριν από περίπου 2.000 χρόνια, όπου ακμάζουν καλά στο ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα. Σήμερα, η Τουρκία και το Ιράν είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί βερίκοκων στον κόσμο.

Βερίκοκα: Οφέλη για την υγεία

Χάρη στην υψηλή τους ποσότητα σε βιταμίνες, φλαβονοειδή και κάλιο, τα βερίκοκα έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα φλαβονοειδή προστατεύουν και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ μειώνουν τα σημάδια φλεγμονής. Το κάλιο, ένα σημαντικό μέταλλο για την λειτουργία των νεύρων και των μυών, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Επιπλέον, υποστηρίζει την υγιή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς.

Αλλά οφέλη των βερίκοκων για την υγεία:

Δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C, είναι γνωστά για τις ιδιότητες τόνωσης του δέρματος. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), να μειώσουν τα σημάδια των πρώιμων ρυτίδων και να βελτιώσουν την ελαστικότητα του δέρματος. Η β-καροτίνη είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από ηλιακά εγκαύματα και πρόσθετες βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Δεδομένου ότι τα βερίκοκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Ένα φλιτζάνι βερίκοκα είναι περίπου 2/3 του φλιτζανιού νερό!

Όραση

Πλούσια σε βιταμίνη Α, β-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή, τα βερίκοκα είναι εξαιρετικά για την καλή υγεία των ματιών. Η λουτεΐνη βοηθά στην υποστήριξη της υγείας του αμφιβληστροειδούς και των φακών, ενώ τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε υποστηρίζουν τη συνολική όραση. Τα θρεπτικά συστατικά του βερίκοκου βοηθούν επίσης στην μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Πεπτικό σύστημα

Τα βερίκοκα προσφέρουν άφθονες καλές διαιτητικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες σε ίσες περίπου ποσότητες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα να συγκρατεί αρκετό νερό και ενθαρρύνουν τα καλά βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι επίσης καλές για τα υγιή επίπεδα βακτηρίων του εντέρου.

Βερίκοκα: Θρεπτικά συστατικά

Ένα ολόκληρο, φρέσκο βερίκοκο περιέχει:

  • Θερμίδες: 17
  • Πρωτεΐνη: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Ζάχαρη: 3 γραμμάρια
  • Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα
  • Νάτριο: 0 χιλιοστόγραμμα

Περιέχουν επίσης μια ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Β5
  • Βιταμίνη Ε
  • Β-καροτίνη
  • Κάλιο
  • Λουτεΐνη
  • Ζεαξανθίνη
  • Λυκοπένιο
  • Ψευδάργυρος
  • Χαλκός
  • Σίδηρος
  • Φώσφορος
  • Μαγγάνιο
  • Μαγνήσιο

φωτό: iStock
iatropedia.gr



Πηγή