Η συνάντηση των δύο έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 σήμερα το μεσημέρι. Στις 11.30, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 12.30, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, θα δει τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Η ατζέντα

Μετά από δύο εκλογικές διαδικασίες, και στις δύο χώρες, και έναν καταστροφικό σεισμό που έφερε Ελλάδα και Τουρκία πιο κοντά, οι δύο ηγέτες συναντώνται, με την Αθήνα να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Η Ελλάδα ευελπιστεί σε ένα πρώτο βήμα ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου των δύο χωρών και αποφυγή των εντάσεων, με την επανέναρξη των συνομιλίων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στο τραπέζι όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως και αυτό της Θράκης αλλά και του δημάρχου Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο, θα υπάρξουν επαφές και των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ των δύο χωρών, μαζί με τους συμβούλους ασφαλείας.

Αλλαγή στην εικόνα του Ερντογάν

Η «υποχώρηση» τελικά του Τούρκου προέδρου και το «πράσινο φως» που έδωσε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δείχνει μια αλλαγή της στάσης του, με τον Ερντογάν να στρέφεται ξανά προς τη Δύση.

Φυσικά η «υποχώρηση» αυτή ήρθε με το «ναι» των ΗΠΑ για τα F-16, ενώ από τη μεριά της ΕΕ υπήρξε διαβεβαίωση για πιθανή επανέναρξη των συνομιλίων για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της Ευρώπης.

«Ο Ερντογάν βάζει συνέχεια στο τραπέζι διαπραγματευτικά όπλα. Ένα πράγμα που ήταν δεδομένο, η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν δεδομένες από όλες τις χώρες, το έκανε διαπραγματευτικό όπλο. Επέβαλε όρους για την τρομοκρατία και να αλλάξουν χώρες το Σύνταγμά τους. Αυτό είναι καινοφανές στα διεθνή πράγματα, να επιβάλει μια ξένη χώρα τέτοιου είδους ρυθμίσεις στο εσωτερικό των Συνταγμάτων χωρών», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος.

«Η προσπάθεια της Δύσης να κρατήσει την Τουρκία στην αγκαλιά της και με τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που έβαλε ο Ερντογάν στο τραπέζι, ταυτόχρονα έχει και μια παρελκυστική τακτική. Μειώνει τις εντάσεις με τους γείτονες για να μην έχουν να του πουν τίποτα και αργότερα σε ευκαιρία  που θα του δοθεί, θα ξαναβάλει τα πράγματα στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, η ηρεμία αυτή είναι προσωρινή, ενώ δηλώνει και λιγότερο αισιόδοξος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Κέρδισε χρόνο»

Σχετικά με το πράσινο φως για τα F-16, ο υποναύαρχος ε.α. θεωρεί ότι η ρήτρα που θα επιβληθεί από τις ΗΠΑ, «δεν είναι να ονοματιστεί η Ελλάδα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον της, αλλά μια ρήτρα του στυλ να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον ΝΑΤΟϊκής χώρας».

«Υπάρχει μια επιχειρησιακή επίδραση, δε θα της έδινα στρατηγικό χαρακτήρα. Κυρίως κερδίζει χρόνο ο Ερντογάν προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, του δικού του μαχητικού αεροσκάφους».


Πηγή