Βιώσιμο σε βάθος δεκαετίας κρίνει το χρέος της Ελλάδας η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ως υποψηφίων για πρόσβαση στη νέα πιστωτική γραμμή του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Pandemic Crisis Support). Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα των υπηρεσιών της Κομισιόν προς το Eurogroup ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που θα φτάσει το 196,4% του ΑΕΠ φέτος, θα μειωθεί στο 135% του ΑΕΠ το 2030. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται γύρω στο 13% του ΑΕΠ καθ’ όλη τη δεκαετία, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 14% στο αρνητικό σενάριο.

Το σημείωμα της Κομισιόν συμπεραίνει ότι το δημόσιο χρέος όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα παραμείνει βιώσιμο και ότι όλα τα κράτη-μέλη αναμένεται να διατηρήσουν πρόσβαση στις αγορές με «λογικούς» όρους. Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι σε άλλες χώρες το επίπεδο του χρέους θα μειωθεί πολύ λιγότερο έως το 2030: στην Ισπανία θα πέσει από το 116% στο 110% του ΑΕΠ· στην Ιταλία, που θα κορυφωθεί φέτος στο 159%, θα παραμείνει σε δέκα χρόνια πάνω από το 140% του ΑΕΠ. 

Η ανάλυση της Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι κανένα κράτος-μέλος δεν βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις συστημικών προβλημάτων φερεγγυότητας στο τραπεζικό σύστημα καμίας χώρας.

Παράλληλα, χθες, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι διατύπωσαν την προτεινόμενη μεθοδολογία αξιολόγησης των χωρών που θα προσφύγουν στον ESM – ένα πλαίσιο εποπτείας πολύ πιο χαλαρό από αυτό των προγραμμάτων προσαρμογής της περιόδου 2010-15. Σε επιστολή τους με αποδέκτη τον Μάριο Σεντένο, πρόεδρο του Eurogroup, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική σημειώνουν: «Τα κράτη-μέλη δεν βιώνουν, ούτε απειλούνται, από σοβαρές δυσκολίες εσωτερικής προέλευσης σχετικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα. Δεδομένης της πολύ συγκεκριμένης και περιορισμένης εμβέλειας του Pandemic Crisis Support, που είναι ένα εφάπαξ εργαλείο προσωρινής φύσης, συνδεδεμένο με την κρίση της COVID-19, δικαιολογείται ένα απλοποιημένο πλαίσιο παροχής στοιχείων και παρακολούθησης, στη γραμμή της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup και που εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων».

Βάσει αυτού, σημειώνεται, η Κομισιόν «θα εστιάσει στην παρακολούθηση και στην απαίτηση παροχής στοιχείων στη χρήση των πόρων του Pandemic Crisis Support για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων υγειονομικών δαπανών». Η φύση της κρίσης της COVID-19, γράφουν οι κ. Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι, δεν δικαιολογεί απαιτήσεις για την παροχή στοιχείων σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών που θα προσφύγουν στον ESM, ούτε για την παρακολούθηση μακροοικονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών δυσκολιών. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, δεν θα λάβουν χώρα ειδικές αποστολές της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για την αξιολόγηση της χρήσης των πόρων της πιστωτικής γραμμής.

kathimerini.gr