Είτε έχετε ενδείξεις ότι το παιδί σας έχει ανάρμοστη συμπεριφορά στο σχολείο, είτε θέλετε να λειτουργήσετε προληπτικά σε κάποια θέματα, το ζητούμενο είναι να αναλάβετε δράση για να το επαναφέρετε στον ίσιο δρόμο:
Αν έχετε υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά, σπεύστε στο σχολείο να μιλήσετε με τη δασκάλα του παιδιού σας και να ενημερωθείτε από πρώτο χέρι για το τι ισχύει. Ακόμα και υποψίες βέβαια να μην έχετε, είναι απαραίτητο να έχετε τακτική επαφή μαζί της για να μαθαίνετε πώς τα πηγαίνει το μικρό σας. Μη μείνετε μόνο στην απλή αναφορά των γεγονότων που τυχόν θα σας κάνει η εκπαιδευτικός. Ζητήστε την οπτική της για τις πιθανές αιτίες που οδήγησαν το παιδί σε διάφορες ανάρμοστες συμπεριφορές. Ακόμα κι αν δε σας αρέσουν όσα θα ακούσετε, αντιμετωπίστε τα με ωριμότητα και μην τα βάλετε με τη δασκάλα σα να έχει κίνητρο να σας πει ψέματα. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κάντε μια πολιτισμένη συζήτηση με το παιδί όταν γυρίσετε στο σπίτι.
Ρωτήστε το παιδί τι του δημιουργεί εκνευρισμό στο σχολικό του περιβάλλον και τι πιστεύει ότι μπορεί να γίνει για να φτιάξουν τα πράγματα. Αν οι λύσεις που προτείνει είναι ανεδαφικές, πείτε του και τη δική σας οπτική μήπως έτσι βοηθηθεί. Αναρωτηθείτε μήπως ο εκνευρισμός του σχετίζεται είτε με την απουσία, είτε αντίθετα με τις πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες τις οποίες έχει επωμιστεί.
Στην πρώτη περίπτωση απλά δεν μπορεί να εκτονώσει την ενέργειά του δημιουργικά και το κάνει με λάθος τρόπο στο σχολείο και στη δεύτερη «φωνάζει» με τον τρόπο του ότι είναι πολύ πιεσμένο. Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγεί άθελά του το παιδί σε μη αποδεκτή συμπεριφορά στο σχολείο είναι η έλλειψη ηρεμίας στο σπίτι. Μήπως δηλαδή το μαλώνετε συχνά ή υπάρχουν συχνοί τσακωμοί με το σύντροφό σας;
Πηγή