Αυτό που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να βάλετε το λιθαράκι σας έτσι ώστε να ξεκινήσει σωστά η κοινωνικοποίηση του παιδιού σας, χωρίς να το αγχώνετε ή να το πιέζετε.
Δεν είναι λόγος ανησυχίας το γεγονός ότι δεν έχει αρκετούς φίλους από τόσο μικρή ηλικία, οπότε είναι λάθος να κάνετε συγκρίσεις με άλλα, κοινωνικά παιδάκια της ηλικίας του. Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του για να κοινωνικοποιηθεί και να δημιουργήσει τον κύκλο του.
Τα πολύ μικρά παιδάκια συνηθίζουν να παρατηρούν και να μη συμμετέχουν στις δραστηριότητες συνομήλικων ή μεγαλύτερων παιδιών. Εσείς λοιπόν φροντίστε να το πηγαίνετε σε μέρη που μαζεύονται παιδάκια, απλά για να βλέπει και όταν νιώσει έτοιμο θα βρει τον τρόπο να τα πλησιάσει για να γνωριστούν και να παίξουν.
Όταν φτάσει στο στάδιο να αλληλεπιδρά στο παιχνίδι με άλλα παιδάκια, να το αφήσετε ελεύθερο να επιλέξει εκείνο με ποια θα έρχεται σε επαφή. Σε καμία περίπτωση μην εκφράσετε δυσαρέσκεια αν κάποιο αυτά δεν είναι της αρεσκείας σας.
Πρέπει να αντιληφθείτε ότι το παιδί είναι πολύ μικρό και είναι πρακτικά αδύνατον να γνωρίζει κανόνες σωστής συμπεριφοράς και σεβασμού απέναντι στα άλλα παιδάκια που θα αρχίσει να συναναστρέφεται. Όσο η διαδικασία της κοινωνικοποίησης προχωράει και το παιδί μεγαλώνει, θα γίνει λιγότερο εγωκεντρικό, με την προϋπόθεση ότι θα του επισημαίνετε κάθε φορά τη λάθος συμπεριφορά, θα του εξηγείτε ήρεμα τους λόγους και δε θα το μαλώνετε.
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι πάρα πολύ συνεσταλμένο, θα μπορούσατε επιλεκτικά και χωρίς πίεση να το πάρετε από το χεράκι και να το συστήσετε σε μια ομάδα παιδιών που παίζουν. Αν δείτε ότι εξακολουθεί να νιώθει άβολα, αποσυρθείτε και δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί.
Πηγή