«Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών έγινε βουλευτής για πρώτη φορά το 1972. Από το 1989 μέχρι το 2017 ο κ. Σόιμπλε υπήρξε υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Χέλμουτ Κολ και της Άγκελα Μέρκελ», αναφέρει στο δελτίο της η DW.
Ήταν ο μακροβιότερος βουλευτής της Bundestag, για μικρό διάστημα υπήρξε πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη χειρότερη κρίση που αντιμετώπιση η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυσή της.
Η σχέση του με την Ελλάδα
«Ήταν υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της εξισορρόπησης των δαπανών, του χαμηλού δημόσιου χρέους κατά την κρίση του ευρώ το 2009 – 2010 με αποτέλεσμα να του δοθεί το προσωνύμιο ‘κ. Λιτότητα’. Ήταν πολύ γνωστός και καθόλου δημοφιλής, ειδικά στην Ελλάδα, όταν επέμεινε στην εφαρμογή σχεδίων λιτότητας στη χώρα, με το επιχείρημα ότι αυτό ήταν αναγκαίο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».
Ο Σόιμπλε επέμενε ότι η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη παρόλο που ακόμη και οι εκθέσεις του ΔΝΤ επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.
«Όχι, αυτό είναι λάθος. Αυτό το λέει όποιος γίνεται αφερέγγυος και στην ιδιωτική ζωή. Ότι η διαδικασία πτώχευσης τον ωθεί προς τα κάτω. Οι αιτίες είναι ότι έζησε για μεγάλο διάστημα πέρα απ’ τις δυνατότητές του και δεν υπάρχει παρακαμπτήριος δρόμος. Είναι μία σκληρή διαδικασία αλλά η λιτότητα από μόνη της δεν ωφελεί την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία πρέπει να σταθεί στα πόδια της», έλεγε.
Σε ηλικία 48 ετών, ο Σόιμπλε έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας που τον άφησε παράλυτο και τον καθήλωσε σε αμαξίδιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του, πέθανε στο σπίτι του το βράδυ της Τρίτης.
Ποιος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε Νομική, αλλά σύντομα επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής. Εντάχθηκε στο CDU το 1965. Το 1972 ανέλαβε για πρώτη φορά θητεία στην Bundestag, όπου υπηρέτησε χωρίς διακοπή μέχρι τον θάνατό του.
Η γερμανική πολιτική συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με το όνομα του Σόιμπλε για δεκαετίες. Ήταν αρχικά επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και από το 1989 έως το 1991 Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.
Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, είχε καθηλωθεί σε αμαξίδιο, αλλά η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε. Αφού ο εν λόγω συνασπισμός έχασε την εξουσία το 1998, έγινε ηγέτης του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιάταξης του CDU. Γενική Γραμματέας έγινε η Άνγκελα Μέρκελ.
Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο CDU, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομά του, ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2000. Τον διαδέχθηκε η Μέρκελ και το 2005, ως καγκελάριος, όρισε τον Σόιμπλε υπουργό Εσωτερικών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε εξελέγη Πρόεδρος της Bundestag, το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πολιτεία, ως διάδοχος του Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο Σόιμπλε αρνήθηκε το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, το οποίο είναι και το ανώτατο.
Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τις οποίες έχασαν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Σόιμπλε αποχώρησε από τις ηγετικές επιτροπές. Στην Bundestag, ο Μπέρμπερ Μπας έγινε πρόεδρος και ο Σόιμπλε ήταν πλέον μέλος του κοινοβουλίου έως και τον θάνατό του.
Πηγή