Είναι η 24χρονη που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον ίδιο της τον πατέρα επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ.
Μέχρι και πριν έναν χρόνο, στις δημόσιες εμφανίσεις της, ήταν τελείως διαφορετική από τη γυναίκα που είναι τώρα. Από τις κόκκινες τουαλέτες και τις φωτογραφίες αγκαλιά με τους συμφοιτητές της, στη σεμνότητα της μαντήλας.
«Ήταν κάθετος»
Μιλά αποκλειστικά στην κάμερα του MEGA για τα όσα συνέβησαν.
«Ο πατέρας μου ήταν κάθετος. Δεν ήθελε τη μαντήλα. Και δημιουργήθηκε ένταση. Είμαι καλύτερα. Δε θέλω να φανούν οι μώλωπες. Με χτύπησε στο κεφάλι».
Η νεαρή γυναίκα αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες. Είναι πολύ προσεκτική στα λόγια της, μιλά για ένταση και όχι για ξυλοδαρμό και, παρά τα όσα συνέβησαν, αναζητά τα καλά στοιχεία στον πατέρα της.
«Δε γινόταν συχνά, αλλά όταν γινόταν ήταν έντονο. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Είναι καλός και ευγενικός. Αλλά είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην το επιτρέψω να γίνει ξανά.
«Ήταν αντίθετο στην ηθική μου»
Η 24χρονη, η οποία ζει μόνιμα πλέον στο Newcastle της Αγγλίας και εργάζεται στο πανεπιστήμιο όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη βιοϊατρική, εξηγεί τον λόγο που προχώρησε στην καταγγελία σε βάρος του πατέρα της.
«Είναι δύσκολη η θέση μου, αλλά δεν μπορώ να μην εφαρμόσω αυτά που πιστεύω. (…) Για μένα η έκθεση του γυμνού στις γυναίκες είναι πολύ κακό και το κατακρίνω πολύ».
Ο πατέρας της καταδικάστηκε χωρίς αναστολή σε τρία χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση.
«Έχει μετανιώσει πολύ, αλλά είναι καλό να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πράξεις μας».
Η 24χρονη εκτιμά ότι ο 50χρονος έχει μετανιώσει ειλικρινά για τις πράξεις του και εκτιμά ότι θα βρεθεί τρόπος να πορευτούν αρμονικά μεταξύ τους από εδώ και στο εξής.
Όπως λέει η ίδια:
«Όσον αφορά τη βία, αυτό που θέλω να εκφέρω είναι πως ντροπή δεν είναι το να καταγγέλλουμε κάτι που καταπατά τα δικαιώματά μας, είναι να αφήνουμε άτομα να εκμεταλλεύονται τα δικαιώματά μας. Η ανεξιθρησκεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά διαφέρει πολύ από τον νόμο στην πράξη. Όταν ήρθα στον Βόλο υπήρξαν εκφράσεις από συμπολίτες που δεν τους ήξερα, ‘α, είσαι εσύ η μουσουλμάνα’ και χειρονομίες και βρισιές».
Η ίδια συμπληρώνει:
«Όταν πήγα στα ΚΕΠ, μου ζήτησαν άδεια παραμονής επειδή φορούσα μαντίλα, ενώ έχω ελληνικό διαβατήριο. Για μένα η μαντίλα θεωρείται σύμβολο αντίστασης στα ιδεώδη του δυτικού κόσμου που θέλουν τη γυναίκα με συγκεκριμένα πρότυπα, όχι μόνο ως σύμβολο πίστης».
Η 24χρονη μίλησε για την απόφασή της να ασπαστεί στο Ισλάμ και την οδήγησε εκεί.
«(…) Ασπάστηκα το χιτζάμπ γιατί προάγει την αξιοποίηση της γυναίκας για τη διαλεκτικότητά της, για τα μη φυσικά, εξωτερικά χαρακτηριστικά της».
Πηγή