«Και θα σέβομαι το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μίτσκοσκι αναγκάστηκε για να ορκιστεί να αποκαλέσει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Πέραν του όρκου, όχι μόνο προκάλεσε ξανά αποκαλώντας επανειλημμένα τη γειτονική χώρα σκέτο Μακεδονία αλλά χαρακτήρισε επαίσχυντο τον προσδιορισμό «Βόρεια»..

«Όσο ζω και βρίσκομαι στην πολιτική θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διορθώσω αυτή την αδικία, όμως, δυστυχώς, αυτή την στιγμή δεν έχω τις δυνάμεις και αναγκάζομαι να συνθηκολογήσω μπροστά σας και να πω τον επαίσχυντο προσδιορισμό επειδή είναι μέρος των νόμων και του Συντάγματος, κάτι που πρέπει να σεβαστώ ως αρχηγός της κυβέρνησης», δήλωσε ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι.

Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ρητά τη χρήση του συνταγματικού ονόματος για όλες τις χρήσεις, κάτι που δεν κάνουν προς το παρόν η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας και η Αθήνα βράζει.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν αλλάξει στάση, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον 9 με 11 Ιουλίου, ενώ έχει διαμηνύσει πως η πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ περνάει μέσα από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, όπως η συμφωνία των Πρεσπών.


Πηγή