Ο Μίτσκοσκι συνεχίζει να αναφέρεται στη χώρα του αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό της όνομα, «Βόρεια Μακεδονία».

«Ούτε θα δουν πολιτική περιττών προκλήσεων, περιττής επιθετικότητας, μετονομασίας αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων, μνημείων κλπ, θα βλέπουν μια πολιτική αρχών, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών της ‘Μακεδονίας’».

Παράλληλα, η πρόεδρος της χώρας «παίζοντας» με το όνομα της χώρας της, στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της προεδρίας αποφεύγει να χρησιμοποιεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Στην ιστοσελίδα δεν υπάρχει το όνομα της χώρας ενώ δίπλα στο όνομα της Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα υπάρχει μόνο ο τίτλος «Πρόεδρος».

«Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία, ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ότι έχει έρθει πια η ώρα να σοβαρευτούν, να σεβαστούν μία διεθνή συνθήκη, εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν απόλυτα σαφή τη θέση μας στην πρόεδρο μετά την ορκωμοσία της, ότι αναμένουμε πλήρως ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της και θα συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ».

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργανώνουν  τα ινστιτούτα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα στις 17 και 18 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα αποκαλυφτούν «Τα Νέα», μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων το παρών θα δώσουν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι συνδεδεμένη με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Πηγή